De tuin is piekfijn onderhouden bij hospice De Schelp in Krommenie.
De tuin is piekfijn onderhouden bij hospice De Schelp in Krommenie. (Foto: Dirk Karten)

Tweede hospice vestiging roept vragen op

ZAANDAM – De tweede hospicevestiging is gepland aan de rand van de wijk Poelenburg en moet opvang bieden aan drie bewoners. Deze plek is gekozen om dezelfde kleinschalige opvang te kunnen bieden aan mensen uit Zaandam Zuid of Oostzaan. Waarbij ook rekening is gehouden om de reistijd van familieleden en vrienden (vaak senioren) in te korten. De vestiging zorgt ook voor verontruste buurtbewoners. Die vrezen overlast. Zo kreeg de redactie van het Zaans Stadsblad deze ingezonden brief:

Hospice in Poelenburg

Met ontzetting vernamen wij dat er vergevorderde plannen bestaan om het bestemmingsplan woonfunctie te wijzigingen voor E. Heimanshof 7, Zaandam, ten behoeve van het vestigen van een hospice. Volgens een schrijven aan de omwonenden staat het volgende ons te wachten: 'Het kan voorkomen dat u verdrietige familieleden of vrienden aantreft rond het hospice. Ook komen er regelmatig familieleden of vrienden op bezoek. Er parkeren regelmatig ambulances, taxi’s eigen vervoer van familie, artsen, specialistische verpleegkundigen etc. rouwauto’s, halen en brengen van wasgoed. Bezoekers zijn 24 uur per dag welkom. In de tuin wil men zitjes maken voor familie en zieken en een stuk van de tuin wordt opgeofferd voor vier parkeerplaatsen. Wij zijn bang dat het met de rust is gedaan voor omwonenden. We vragen ons af waarom dit nu juist in de overvolle drukke wijk met veel kinderen gevestigd moet worden. Is er nu in Zaanstads geen meer geschikte plek te vinden dan hier tussen de huizen?’

A. P. Van der Meij (namens verontruste omwonenden)

Inmiddels is er door het bestuur van De Schelp overleg geweest met de omwonenden. Daarbij is ook de uitnodiging gedaan te komen kijken in Krommenie. Daar is het hospice ook middenin een woonwijk gelegen.