In het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ organiseert de Stichting Oer-IJ dit najaar zes excursies op zondagochtenden.
In het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ organiseert de Stichting Oer-IJ dit najaar zes excursies op zondagochtenden. (Foto: Aangeleverd)

Wandel-excursie naar icoonlocaties in het Oer-IJ gebied

IJMOND - In het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ organiseert de Stichting Oer-IJ dit najaar zes excursies op zondagochtenden naar markante locaties die bepalend zijn geweest voor de ontwikkelingsgeschiedenis in het Oer-IJ gebied. Hieronder een overzicht. Meer info op de website www.oerij.eu.

Zondag 19 september

Thema/onderwerp: Voorhistorie (tot 12 v.Chr.) Het Oer-IJ mondde uit in zee bij Castricum; de aanwezigheid en invloed van die verdwenen rivier is in het landschap nog steeds goed waarneembaar.

Startlocatie: Voorplein Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum (achter het station). Vertrektijd: 10 u. Duur: 2 1/2 u. Kosten: geen. Aanmelden: via de website www.oerij.eu

Zondag 26 september

Thema/onderwerp: Romeinse Tijd (12 v. Chr.– 450). De Limes (van Arnhem, via Utrecht naar Katwijk en sinds kort Werelderfgoed) is officieel de noordelijke grens van het oude Romeinse Rijk. Maar in Velsen lagen aan de oevers van het Oer-IJ twee havenforten van die zelfde Romeinen. Waarom juist daar en wat kwamen ze doen?

Startlocatie: parkeerterrein De Ven (zijweg van Laaglandersluisweg) Velsen-Zuid (bij de IJsbaan/modelbootvijver in Recreatiegebied Spaarnwoude). Vertrektijd: 10 u. Duur: 2 1/2 u. Kosten: geen. Aanmelden: via de website www.oerij.eu

Zondag 03 oktober

Thema/onderwerp: Vroege Middeleeuwen (450-1050). De eerste bewoners van Heiloo en omstreken waren boeren. Ze woonden met hun gezinnen op de strandwal langs de uitlopers van het Oer-IJ. Het was er veel dichter bevolkt dan veel mensen denken. Wat is er aan sporen teruggevonden en wat weten we van het alledaagse leven uit die tijd?

Startlocatie: Archeologisch museum Baduhenna, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo. Vertrektijd: 10 u. Duur: 2 1/2 u. Kosten: geen. Aanmelden: via de website www.oerij.eu

Zondag 10 oktober

Thema/onderwerp: Late Middeleeuwen (1050-1500). Het Oer-IJ gebied stond vol kastelen en burchten. Tegen wie moesten de bewoners zich beschermen? Wat is er van al die verdedigingsweken nog te zien? Welke rol speelden de kerk en de edellieden? Startlocatie: Huys Egmont, Slotweg 46-48, 1934 CN Egmond aan den Hoef. Vertrektijd 10 u. Duur: 2 1/2 u. Kosten: geen. Aanmelden: via de website www.oerij.eu

Zondag 17 oktober

Thema/onderwerp: Nieuwe Tijd (1500-1850). Dit wordt ook wel de periode van de pré-industrialisatie genoemd. 

Na de uitvinding van de houtzaagmolen in Uitgeest maakte het gebied een grote economische bloei door. 

Hier ligt ook het Alkmaardermeer, het enige open water van betekenis in Noord-Holland dat niet werd drooggemaakt.

 

Startlocatie: Erfgoedpark De Hoop Lagedijk 33B 1911 BA Uitgeest. Vertrektijd 10 u. Duur: 2 1/2 u. Kosten: geen. Aanmelden: via de website www.oerij.eu

Zondag 24 oktober

Thema/onderwerp: Moderne Tijd (1850-heden). De aanleg van het Noordzeekanaal betekende een enorme verandering van het landschap en zorgde voor veel welvaart in Amsterdam. 

Bedrijvigheid

Aan de groei van economische bedrijvigheid hier komt voorlopig geen eind. Toch is er ook ruimte voor nieuwe natuur. 

Startlocatie: Parkeerterrein Het Groene Schip. Langs de Noorderweg bij de wielerbaan. Afstand en kenmerken wandeling: 1 km, onderweg lange trap.

Vertrektijd: 10 u. Duur: 2 1/2 u. Kosten: geen. Aanmelden via de website: www.oerij.eu