De vijver wordt leeggepompt.
De vijver wordt leeggepompt. (Foto: Co Backer)

Werkzaamheden aan vijver Moensplein

Algemeen

BEVERWIJK - Het onderhoud aan de vijver aan het Moensplein vordert gestaag. Dat de vijver met daarin de Dr. Schuitfontein aan groot onderhoud toe was is niet vreemd. In de vijver op het Moensplein zijn drie problemen geconstateerd. Bij controle bleek dat de vijver lek was. Ook de waterzuiveringsinstallatie (pomp en filter) werkt niet naar behoren. Het systeem is verouderd en kan maar een kleine fractie oppompen en zuiveren. Ook is de invoer van gefilterd water te dicht op de aanzuigleiding. Hierdoor vervuilt de vijver regelmatig. De elektronische onderdelen zijn verouderd en moeten vervangen worden. 

door Co Backer

Door het vervangen van de technische installatie en de werkzaamheden aan de vijver wordt de levensduur hiermee met 10 jaar verlengd. Dat de zuiveringsinstallatie niet meer optimaal werkte was een groter probleem. Als het lange tijd droog en warm was dan begon de vijver te “ruiken” en werd de kwaliteit van het water zeer slecht. Omdat er nu groot onderhoud wordt gepleegd wil men ook het uiterlijk van de vijver en omgeving verfraaien. Het hekje om de vijver wil men schilderen en mogelijk dat de bankjes vervangen gaan worden en het toevoegen van een haag aan de zuidkant. Of ook de Dr. Schuitfontein opgeknapt gaat worden kon men niet vertellen. 

De geschiedschrijving leert ons dat Jan Willem, die net is afgestudeerd aan de Leidse universiteit genees- en verloskunde, zich op 24-jarige leeftijd in Beverwijk heeft gevestigd. Veertig jaar lang heeft hij een huisartsenpraktijk en doet dat met veel deskundigheid, liefde en toewijding. 

Zijn praktijk is zeer eenvoudig net als zijn vervoersmiddel: een koetsje. De begaafde dokter Schuit werd zelfs een professoraat aangeboden. Hij wees het van de hand, want hij wilde zijn vertrouwde stek en patiënten in Beverwijk niet verlaten. Zijn patiënten onderscheiden hem bij zijn 40-jarig jubileum. Nauwelijks een jaar na zijn jubileum overleed hij. 

Een flink aantal patiënten verenigde zich in een commissie met het doel om een monument voor de dokter op te richten. Het werd een drinkfontein aan de onderzijde bereikbaar voor de honden en voor de paarden de bovenzijde. 

Een tijd lang was het een ontmoetingspunt voor de tuinders die in die tijd per hondenkar of met paard en wagen naar de veiling gingen. De fontein werd aangeboden aan het gemeentebestuur dat hem in 1912 eerst op het stationsplein plaatst en in 1926 naar het pleintje van de Dr.Schuitstraat verhuist. 

Sinds 1953 staat de fontein op het Moensplein. Vernielingen en diefstal teisterden de fontein in de loop der jaren. Oorspronkelijk stond er namelijk een koperen vogel bovenop. Het water kwam uit de bek stromen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de koperen vogel ontvreemd.