Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

In liefde loslaten door lintenritueel

REGIO - Josje wist al even dat zij niet meer lang zou leven. Ze ging op zoek naar rituelen. Heel bewust koos zij voor het lintenritueel.

Het verhaal van de engel die je komt halen

Een rood lint met gouden randje symboliseerde de onverbreekbare band met haar dochter Merel. Ze had het lint zo geweven, dat het in het midden losjes uit elkaar getrokken kon worden. Ze vertelde Merel het verhaal van de engel die je komt halen. Elke dag hielden zij het lint vast en vertelde Josje hoe mooi het in de hemel was en dat zijn dan geen pijn meer zou hebben.

Merel vertelde aan iedereen, dat het nu feest in de hemel was

Toen Josje te zwak werd om te praten, zaten zij zwijgend en verbonden door het lint, bij elkaar. Josje overleed met het lint in haar handen. Omdat Josje hun dochter zo bewust en liefdevol had meegenomen in haar stervensproces, was er verdriet, maar ook opluchting bij Merel.


Haar moeder had geen pijn meer. Merel vertelde aan iedereen dat het nu feest in de hemel was, want haar mama zou komen. 

Tijdens het afscheid mocht Merel zachtjes aan het lint trekken. Het lint gleed zachtjes uit elkaar. 

Haar moeder in liefde losgelaten

De lichamelijke band was verbroken, maar hun zielenverbinding, gesymboliseerd door de gouden draad, zou voor altijd blijven bestaan. Haar moeder zou dansen met het lint en vrolijk draaide Merel in het rond met het lint wapperend om haar pols geknoopt.


Merel had haar moeder in liefde los gelaten.