Mattijs Kuijpers in de Cabana Arena. "Ook bij ons is het bij elk EK of WK traditioneel een gekkenhuis."
Mattijs Kuijpers in de Cabana Arena. "Ook bij ons is het bij elk EK of WK traditioneel een gekkenhuis." (Foto: Donald Esser)

Oranje is 'hot' op Koninkrijk eiland Curaçao

CURACAO – Het Nederlands elftal van bondscoach Frank de Boer is razend populair op Curaçao. Waar in Amsterdam grote beeldschermen vanwege het EK voetbal niet mochten worden geplaatst door het kabinet in verband met corona, zijn de grote tv-schermen op Curaçao massaal aanwezig. De plaatselijke bevolking en heel wat Hollandse toeristen hebben het zinderend openingsduel van Oranje met Oekraïne (3-2 winst) dan ook prima mogen aanschouwen. En dat zal in de tweede poulewedstrijd donderdag 17 juni tegen Oostenrijk niet anders zijn.

door Donald Esser

Bevolking en toeristen hebben openingsduel van Oranje op grote tv-schermen gezien

Oranje is na de eerste zege alleen maar 'hotter' geworden. Heel Curaçao staat achter Oranje. Ze zijn bijzonder trots op de jongens van Frank de Boer. Dat niet alleen de Curaçaose trots, maar ook het Nederlands elftal op het eiland tot de verbeelding spreekt, is wel duidelijk. Plein Café Wilhelmina op het Wilhelminaplein in hartje Punda kleurt oranje en het terras zal donderdagavond bomvol zitten tijdens de wedstijd tegen Oostenrijk. “Curaçao is altijd voor Nederland. We zijn hier erg koningsgezind. Dat zie je ook aan de support voor het Nederlands elftal”, aldus uitbater Danny van Meel.

Arena op het strand

“Ook bij ons is het bij elk EK of WK traditioneel een gekkenhuis”, vertelt Mattijs Kuijpers, hosting manager bij de druk gefrequenteerde strandlocatie Cabana op Toekan Beach, volksmondig Mambo strand genoemd. De voormalige inwoner van Alkmaar woont en werkt al 31 jaar op de zonovergoten parel in de Cariben. “We zijn er klaar voor. We zijn een Cabana Arena aan het bouwen en die moet zondag klaar zijn. Met tribunes. Dat lukt. In ons ‘strandstadion’ kan op grote schermen elke wedstrijd worden gevolgd door de vele Nederlandse toeristen, die gelukkig weer de weg naar Curaçao weten te vinden.”

Randgebeuren

Ook het randgebeuren verdient de aandacht. Kuijpers vervolgt: “Oranje cocktails, balspelletjes, een score-in-one bord, entertainment, live muziek en een dj omzomen de wedstrijden. Het wordt na elke wedstrijd één groot feest. Als we winnen natuurlijk.”

Even geen teststraten

Een groep meiden en jongens trekt de aandacht op het strand. Bij navraag: het achttal werkte de afgelopen maanden verdeeld over de provincie in de zogenoemde GGD PCR-straten. "We waren na al dat afnemen van testen even toe aan een break”, vertelt ‘woordvoerder' Jasper namens het studentenkorps. "We zijn hier met z'n allen voor de eerste keer. En nog wel tijdens het EK. We zijn, op een enkeling na, allemaal voetbalfans en zeker nu. Wel een speciaal sfeertje om mee te maken. Kijken in de tropen naar het Nederlands elftal. Heel bijzonder. We gaan waarschijnlijk kijken op de Cabana tribune." Cas vult aan: "Hoe leuk is dit. Als we het nu ook nog goed doen..."

17 juni

Nederland tegen Oostenrijk wordt donderdag 17 juni gespeeld om 21.00 uur in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam en is rechtstreeks te zien op televisie op NPO 1.

Plein Café Wilhelmina op het Wilhelminaplein in hartje Punda kleurt langzaam oranje
EK fans op Curaçao. v.l.n.r. Manon, Casper, Jesper, Annabel, Céline, Louise, Cas en Edwin.
'Zondag is dit helemaal een 'stadion', vertelt Kuijpers.