Jos Wienen.
Jos Wienen. (Foto: Bibi Veth)

Burgemeester onder vuur na coronaprotest

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen heeft zich donderdagavond tijdens een spoeddebat moeten verweren tegen een spervuur aan kritische vragen vanuit de gemeenteraad. De raadsleden wilden opheldering over het protest dat zondag 3 januari door Vrouwen voor Vrijheid in de Haarlemmerhout werd georganiseerd.

Joost Verhagen

Het Haarlemse protest op het Vlooienveld werd landelijk nieuws. Op de actie kwamen op 3 januari zo’n 1750 mensen af. De demonstranten protesteerden tegen de strenge coronamaatregelen. Ze zijn niet zozeer tegen de maatregelen op zich, maar vinden de geldende te streng. Het protest lokte veel kritiek uit. Burgemeester Wienen werd daarop door meerdere partijen op het matje geroepen.

'Pas nog op IC geweest'

De VVD opende als aanvrager van het spoeddebat het gesprek tijdens de vergadering. ''Hoe kan de burgemeester dit toelaten? Hij is nota bene twee weken geleden nog op de IC geweest, en weet dat COVID veel meer dan een griepje is.''

Fractievoorzitter Wouter Rutten wilde van Wienen weten of het niet naïef was om te denken dat er tijdens een protest tegen de coronamaatregelen netjes de vereiste afstand zou worden gehouden.

Geen afstand

Jasper Drost (GroenLinks) heeft het protest van een afstand bekeken, en zag dat de regels niet goed werden nageleefd. Hij vroeg zich af of de manifestatie niet eerder had moeten worden afgebroken toen bleek dat de betogers geen afstand hielden. Ook het CDA vindt dit en stelt dat de elementen die niet noodzakelijk waren zoals muziek op voorhand al tegengehouden hadden moeten worden. Ook vindt de partij dat er in de toekomst alleen nog kleinschalige protesten van 100 betogers mogen worden gehouden. Frank Visser (ChristenUnie) vindt deze maatregel te ver gaan, en tegen de grondwet in.

'Dikke middelvinger'

Ook de PvdA stelt dat de manifestatie in het hele land tot veel verontwaardiging heeft geleid, met name ondernemers en mensen in de zorg. Jouw Haarlem noemt het protest een 'dikke middelvinger'. Trots Haarlem complimenteert 'Vrouwen voor Vrijheid', die volgens fractievoorzitter Sander van de Raadt het virus niet ontkennen, maar andere inzichten hebben over de oplossing.

Motie van wantrouwen

Desondanks diende de partij alleen een motie van wantrouwen tegen de burgemeester in. De partij kreeg geen steun vanuit de oppositie. Wienen denkt dat hij enig krediet verdient, en wijst erop dat hij in het verleden vaak juist is bekritiseerd omdat hij te streng zou optreden.

Debat krijgt staartje

Wienen zegt veel te hebben geleerd van het protest. Zo zal er strakker worden gewerkt met een zogenaamde 'escalatieladder' en wordt muziek tijdens manifestaties niet meer toegestaan.

Het spoeddebat krijgt binnenkort nog een bescheiden staartje. De commissie Bestuur debatteert dan over hoe de stad in de toekomst met protesten omgaat.