Willem is nog heel vitaal voor zijn leeftijd!
Willem is nog heel vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Gerard Hes

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van ouderen leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale tachtigplussers. Mensen die nog vol in het leven staan en nog hun steentje bijdragen aan de samenleving.

Willem Brand

Op zijn vijfenvijftigste ging ambtenaar Gerard Hes (83) vervroegd met de VUT. "Ik zei toen gekscherend: ik ga nu echt werken. Omdat koken een hobby van mij was en nog is, leek de catering mij wel wat. Mijn eerste opdracht was een bridgeclub, dat viel goed. Rap volgden er meer. Als jongen van dertien stond ik al in de serre van mijn ouderlijke woning in IJmuiden vis te bakken. Van een buurman kregen we soms sliptongetjes en op Oudejaarsdag bakte ik ook altijd appelbeignets."

Bunkerkoek mee

Dat hij steevast te grote porties kookt, heeft volgens hem met de hongerwinter van 1944 te maken. Hij bracht die door bij een gastgezin in Stadskanaal. Voor onderweg kreeg hij van zijn vader bunkerkoek mee. Het meeste daarvan gaf hij aan de apen in Artis. Dat bezoekje vond plaats voordat de ondervoede kinderen over de woelige baren van het IJsselmeer naar Friesland afreisden.

Golfen en gitaarspelen

In militaire dienst werd hij sportinstructeur. Dat kwam goed van pas toen hij in de jaren ‘70 de volleybalteams van de gemeente en het stadhuis trainde voor het jaarlijkse sporttoernooi. Een balletje slaan doet hij ondanks de artrose in zijn handen nog wekelijks op de golfbaan. Dat gaat hem makkelijker af dan het tokkelen op de gitaar. Maar als zijn tweejarige kleinzoon Joep op bezoek komt, dan speelt opa Gerard steevast een liedje.

'Het ging er ruig aan toe'

Als ambtenaar deed hij twintig jaar lang jeugdzaken. In die jaren had elke gezindte zijn eigen buurtcentrum: katholiek, gereformeerd, protestants en socialistisch. Hij bezocht altijd zelf de activiteiten zoals Stuif-Stuif waar de gemeente subsidie aan gaf. De meest lastige club was Motorclub Haarlem, daar ging er soms ruig aan toe. "Maar bij mij stond de geest en niet de letter van de wet voorop."

Ook in deze rubriek?

Ik zoek nog vitale Haarlemmers van 80+ voor deze rubriek. Meedoen? Bel mij (Willem) op 06 28865799.