Onderzoek naar verhuizing scholen

HAARLEM - De commissie Samenleving van de Haarlemse gemeenteraad boog zich afgelopen donderdag over de mogelijke verhuizing van de Internationale Schakelklas (ISK) en de International School Haarlem (ISH).

Joost Verhagen

De PvdA wilde met de wethouder van gedachten wisselen over de verhuizing en of dat nu per se noodzakelijk is. De verhuizing van de scholen volgens een ouder plan is vlak voor de kerst via een motie op het laatste moment tóch geschrapt.

'Pand is te klein'

Een bestuurslid van de International School Haarlem maakte van de situatie gebruik om de gemeente nogmaals op het hart te drukken dat een nieuwe locatie echt nodig is. De onderwijsinstelling zit momenteel in het pand van de Paulusmavo, en dat pand is volgens haar te klein. Daarnaast is de ventilatie onvoldoende en ontbreekt er in bepaalde ruimtes voldoende daglicht buitenspeelruimte en sportvoorzieningen.

''Als er niets gebeurt, wordt de ISH gedwongen dit gebouw te betrekken.'' Volgens de inspreekster is dat een verspilling van gemeenschapsgeld.

'Een nieuwe locatie is echt nodig'

'Buitenspel gezet'

John Oomkes (PvdA) vindt de verhuizing van de scholen een belangrijk onderwerp. Hij wil de schakelklas voorlopig in de Paulusmavo laten zitten en voor het ISH op zoek gaan naar een andere tijdelijke oplossing. Oomkes voelt zich in het dossier buitenspel gezet. Ook D66 vindt dat de raad niet op de hoogte is gesteld dat het ISK niet past op de door de gemeente beoogde locatie. ''Waarom hebben wij door middel van een motie aan de rem moeten trekken?'' wil raadslid Meryem Cimen weten. Ook GroenLinks is verbaasd dat de raad pas zo laat op de hoogte is gesteld over de problemen met de huisvesting voor de onderwijsinstellingen.

Alternatief plan

Wethouder Berkhout stelde de commissie twee scenario's voor, en benadrukte dat er tijdsdruk achter de beslissing zit. Als alternatief voor het eerder voorgestelde plan, presenteerde Berkhout een plan om het ISK in de Paulusmavo te laten zitten, en de internationale school te huisvesten in een kantoorpand dat naar behoefte kan worden heringericht door de school.

Het tweede plan kan waarschijnlijk wel in de cijfers lopen. Berkhout zegde de commissie toe deze twee opties zo snel mogelijk te zullen uitwerken en voor te leggen aan de raad.