V.l.n.r.: Neve, Thea, Johan, Freek, Paul en Carlo vormen het team van Patisserie Michel.
V.l.n.r.: Neve, Thea, Johan, Freek, Paul en Carlo vormen het team van Patisserie Michel. (Foto: Bos Media Services)

Nieuwe eigenaar Patisserie Michel

HAARLEM - Patisserie Michel aan de Grote Houtstraat 173 heeft een nieuwe eigenaar. Johan van de Weg mag zich sinds het begin van dit jaar de trotse eigenaar noemen van het alom bekende bedrijf.

Zelf is Johan ook geen onbekende in de branche. Hij is al jaren eigenaar van banketbakkerij Van Ewijk aan het Neptunus Bastion 43 in Velserbroek.

Persoonlijke omstandigheden brachten Michel en Ilse Jansen onlangs tot hun besluit om de patisserie na bijna dertien jaar te verkopen. Johan van de Weg is in het 125-jarig bestaan van de patisserie nu de zesde eigenaar. Hij vertelt: ,,Ik had de laatste jaren voor mezelf het gevoel dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Toen ik hoorde dat dit bedrijf te koop stond, heb ik daar heel lang over nagedacht, maar ik werd steeds enthousiaster.’’ Half oktober legde hij voor het eerst contact met Michel en Ilse Jansen. ,,Ik was één van de laatste gegadigden, maar uiteindelijk werd ik het.’’ De vaste klanten zullen nauwelijks iets van de overname merken, want er wordt niets aan de succesformule gewijzigd.

Positieve sfeer

In de goedlopende zaak werken drie patissiers, die elk een deel van het assortiment voor hun rekening nemen: Paul, Carlo en Freek. Carlo werkt er inmiddels veertien jaar, zijn collega’s hebben er allebei al meer dan twintig dienstjaren opzitten. Het is tekenend voor de sfeer op de werkvloer. De positieve uitstraling die het bedrijf naar de klanten toe heeft, blijkt achter de schermen precies zo te zijn.

Vaste gezichten

Hoewel de verkoopsters Thea en Neve voor de klanten de vaste gezichten van de zaak zijn, hebben ook de patissiers zelf een band met de klanten. Carlo: ,,Door de jaren heen leer je de gezichten wel kennen.’’ Hij houdt zich dagelijks bezig met het maken van taarten, waaronder ook bruidstaarten. Paul houdt zich hoofdzakelijk bezig met het bakwerk en Freek verzorgt het losse gebak.

'Bij ons kan alles'

Heeft het bedrijf veel last gehad van de verminderde aanloop in het winkelhart van Haarlem? ,,In het begin was het rustig. Maar mensen willen toch wat lekkers mee naar huis. En we zijn hier gespecialiseerd, bij ons kan eigenlijk alles'', vertellen de patissiers trots. Terecht, want de patisserie wordt alom geroemd om de schitterende producten, die stuk voor stuk ambachtelijk bereid worden.

Blije klanten

,,Een gezellige en warme winkel'', merkt Thea op. Al 12,5 jaar ziet ze blije klanten in de winkel verschijnen om hun geliefde chocoladespecialiteiten en gebakjes op te halen. ,,Veel vaste klanten, maar ook mensen die een dagje de stad in gaan.'' Sinds een half jaar is Neve haar nieuwe collega, een studente die in haar tussenjaar enkele dagen per week in de patisserie werkt.