Jeroen Nobel nam deze week afscheid van Den Helder.
Jeroen Nobel nam deze week afscheid van Den Helder. (Foto: Peter van Aalst)

'Ik kijk terug op een bijzondere periode'

DEN HELDER - Den Helder heeft een nieuwe burgemeester. De heer J.A. (Jan) de Boer nam met ingang van donderdag 4 maart de fakkel over van Jeroen Nobel (1960). Als waarnemend burgemeester nam Nobel sinds 30 september 2019 de honneurs waar in de gemeente Den Helder. Met het vertrek van Jeroen Nobel blikt het Helders Nieuwsblad terug op zijn tijd in Den Helder en Julianadorp.

Jeroen Nobel draagt fakkel over aan Jan de Boer

"Ik kijk terug op een bijzondere periode in de gemeente Den Helder. Een periode die eigenlijk zes maanden zou duren, maar uiteindelijk in bijna anderhalf jaar uitmondde. En dat in een tijd waarin een enorm virus al zo lang rondwaart. Dit is niet een crisis als andere, maar een veel hevigere met een enórme impact. Dat vraagt heel veel van onze inwoners. En nog meer van de ondernemers in de detailhandel en horeca. Als burgemeester word je daar niet vrolijk van. Er is geen gezelligheid op straat, je kunt elkaar niet ontmoeten én er is een heel grote kans dat veel bedrijven om gaan vallen. Ik maak me zorgen of het allemaal wel goed gaat, zowel op het menselijke als economische vlak. Hoe houden we elkaar vast?"

De momenten dat een burgemeester zichtbaar is, is veelal tijdens recepties en bezoekjes aan jubileumechtparen. Nobel: "Ook deze vielen door de coronapandemie jammerlijk in het water. We hebben het nu moeten doen met het bezorgen van een bos bloemen en een geschenk. Ik ben er fysiek niet geweest, op een enkele keer na en dat was vorig jaar zomer tijdens een periode met een aantal versoepelingen. Ik heb enkel en alleen uitzonderingen gemaakt bij honderdjarigen en ouder. Dat is zo'n mijlpaal, dat mag je mensen niet ontnemen. Uiteraard ging dit gepaard met de goedkeuring van de jarige en zijn of haar familie en inachtneming van de RIVM-regels.."

Stemmen

Met de aanstaande verkiezingen in het vooruitzicht dringt de vraag zich op hoe de gemeente Den Helder zich in deze coronatijden heeft voorbereid op het stemmen aldaar. "We hebben allerlei maatregelen getroffen om zo veilig mogelijk te kunnen stemmen. Zo zitten er voldoende mensen op de stembureaus, zelfs meer dan normaal. Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid tot schriftelijk stemmen. Met het oog op de oplopende besmettingscijfers, zou ik zelf voor het laatste kiezen. Als voorzorgsmaatregel."

Lees verder pagina 7.


Nobel: 'Er gebeurt heel veel in Den Helder en Julianadorp'