V.l.n.r. Nick, Carin, Sjoerd en Melissa en geheel rechts Mathijs bij de nieuwe ambulances.
V.l.n.r. Nick, Carin, Sjoerd en Melissa en geheel rechts Mathijs bij de nieuwe ambulances. (Foto: JB/RM)

'Elk dier gaat ons aan het hart'

DEN HELDER - Van loslopende kippen, een verdwaalde hond, een gewonde kat tot het redden van een zeehond: de Stichting Dierenambulance Den Helder - Hollands Kroon weet er altijd weer raad mee. Talloze vrijwilligers zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor dieren in nood. "Het kost veel tijd, maar het is ontzettend dankbaar werk", zo meldt een der vrijwilligers. Tijdens een gesprek met voorzitter Sjoerd Hansum en secretaris Matthijs Keuris blijkt dat nieuwe vrijwilligers nog altijd van harte welkom zijn. Op dit moment hebben vrijwilligers met een rijbewijs en ervaring met een automatische versnelling (DSG) de voorkeur.

Stichting Dierenambulance kan nieuwe vrijwilligers zeer goed gebruiken

In het huidige onderkomen van de Stichting Dierenambulance Den Helder - Hollands Kroon, een aaneenschakeling van portacabins aan de Schrijnwerkersweg op bedrijventerrein Kooypunt, vertellen Sjoerd en Matthijs dat naast het bieden van hulp aan dieren in nood, de stichting wordt ingeschakeld voor het vervoer van zieke, gewonde en overleden dieren. "Ook als het dier naar de dierenarts moet en het baasje heeft geen eigen vervoer, kan een beroep op ons worden gedaan", zegt Matthijs die behalve secretaris ook chauffeur en planner is. "Plannen doe ik samen met mijn vrouw, die ik heb leren kennen bij de Dierenambulance en waar ik deze zomer mee ga trouwen", glundert hij. Waarna Sjoerd droogjes opmerkt: "Ze hebben met hun kindje van anderhalf ook al gezorgd voor een toekomstige vrijwilliger." Voor de zogenaamde taxiritten wordt wel een vergoeding gevraagd. De wagens rijden helaas niet op water. Donateurs krijgen een korting.

De Dierenambulance werkt samen met de lokale dierenartsen, het vogelasiel De Paddestoel, dierentehuis ‘t Schuthok, het dierencrematorium Majesta in Schagerbrug, vogelasiel De Bonte Piet in Midwoud, Amivedi Den Helder en Amivedi Hollands Kroon - Schagen.

Lees verder pagina 11.



.

Grijze zeehond.
Het onderkomen van de stichting Dierenambulance in Den Helder.