Vanaf links: Anton Launspach, Martin Bais, Marco Wijnants, Jaco Koele, Gerard Steeman, Rutger Koelewijn, Mw. Loosman-Hemmen, Rene Birsak.
Vanaf links: Anton Launspach, Martin Bais, Marco Wijnants, Jaco Koele, Gerard Steeman, Rutger Koelewijn, Mw. Loosman-Hemmen, Rene Birsak. (Foto: aangeleverd)

Luister naar LOS Nostalgia

DEN HELDER - Begin 1981 was veel te doen over de Koningdwarsstraat. De middenstand wilde de straat openhouden voor auto's omdat men vreesde dat er anders omzetverlies voor de in de Koningstraat gevestigde winkeliers zou ontstaan. Maar de Werkgroep Centrum was een fervent voorstander deze straat voor het gemotoriseerd verkeer af te sluiten, een standpunt dat tijdens een hearing hartstochtelijk verdedigd werd.

Op 5 maart 1981 hadden bewoners van het centrum zich in Buurthuis Centrum akkoord verklaard met de plannen zoals die er lagen voor de invulling van het bestemmingsplan Koningdwarsstraat en het voormalige Noordelijke Randweg gebied. Later die maand kwam dit plan eerst aan de orde tijdens een vergadering van de raadscommissie Stadsontwikkeling en op 1 april 1981 tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Het probleem dat ter sprake kwam had in feite niets te maken met het plan 'Koningdwarsstraat' maar meer met de verkeersproblematiek in de Oostslootstraat. Veel bewoners van die straat vreesden dat het verkeer, na de toekomstige doorbraak van de Oostslootstraat naar de Prins Hendriklaan en na afsluiting van de Koningdwarsstraat, hier te druk zou worden. Met Victor Roggeveen, een van de woordvoerders van ‘Werkgroep Centrum’, heeft een vraaggesprek plaatsgevonden.

Anton Launspach haalt herinneringen op over het voormalig munitievaartuig ‘Ondina’ waar de Helderse zeekadetten destijds gebruik van maakten. Het schip lag vlak achter de voormalige zeevaartschool aan het Ankerpark waar de zeekadetten zich in 1978 vestigden aan de Marnixkade. Onder het dek waren verblijven waar de zeekadetten konden in het weekend en tijdens kampen konden verblijven. Anton Launspach monterde daar medio 1979 aan en heeft het er gebracht tot kwartiermeester.

Schipper Klaas Bindinga van de kotter HD 42 was begin maart 1981 door de Engelse marine opgebracht en moest middels snelrecht in de Engelse havenplaats Crisby voor het beklaagdenbankje verschijnen. De Engelsen waren namelijk van mening waren dat dit Nederlandse schip, dat overigens buiten de Engelse 12 mijl zone aan het vissen was op schol en tong, met te kleine mazen op visvangst was. De mazen in hun netten waren 8 centimeter, bij Engelsen was dit 7,7 centimeter.

Bij nameting in de rechtszaal vielen de mazen iderdaad te groot uit en oordeelde de rechter dat de mazen niet aan de gesteldne eisen voldeden. Uiteindelijk werd de bemanning vrijgelaten nadat een boete van ƒ 11.000,00 was overgemaakt. Met Klaas Bindinga is over deze gebeurtenis, die zelfs de landelijke media haalde, een telefoongesprek opgenomen.


Uitzending zondag 14 maart van 12.05 tot 15.00 uur.