Zeehonden zijn en blijven gevaarlijk.
Zeehonden zijn en blijven gevaarlijk. (Foto: www.dierenambulancedenhelder.nl.)

'Elk dier gaat ons aan het hart'

Vervolg van de voorpagina.

Maar ook met het Zeehondencentrum in Pieterburen. De stichting beschikt over twee gloednieuwe ambulances die net zijn afgeleverd met een op de praktijk toegespitste inrichting. Sjoerd: "We hebben er door de coronacrisis langer op moeten wachten, want we zouden ze eigenlijk in de zomer van 2020 al afgeleverd krijgen. Door de in maart aangekondigde lockdown werden materialen, die vooral uit Duitsland moesten komen, niet geleverd. Ook een zogenaamd coronascherm moest worden geplaatst, zodat we nu 100 procent coronaproof zijn. Al met al hebben we twee maanden niet gereden, behalve kadaververvoer en dierenartsdiensten."

Vrijwilligers

Het bestuur van de stichting Dierenambulance Den Helder - Hollands Kroon is trots op haar vrijwilligers. "In het begin van de lockdown hadden we een groot probleem omdat heel wat vrijwilligers abrupt stopten. Gelukkig beschikken we nu weer over zo'n 40 à 45 vrijwilligers", zegt Sjoerd en Matthijs vult aan: "Maar zoals gezegd zijn meer vrijwilligers altijd meer dan welkom, want het inplannen van deze mensen is elke maand weer een hoofdpijndossier. Met meer mensen kunnen we uit een grotere vijver vissen."

Vereisten

Sjoerd: "Mensen die zich willen inzetten bij de stichting moeten ten eerste dierenliefhebber zijn en twee dagen per maand beschikbaar zijn van 's ochtends acht tot 's avonds negen uur. Naast het rijden op de ambulance horen ook alledaagse dingen als schoonmaken en een stukje onderhoud aan de ambulance tot de taken. Nieuwe vrijwilligers krijgen allemaal een introductiecursus en een cursus Eerste Hulp Bij Dieren (EHBD). Op vrijwillige basis behoort een cursus Eerste Hulp Bij Zeehonden (EHBZ) via de Stichting EHBZ in Pieterburen ook tot de mogelijkheden. Met de laatstgenoemde cursus op zak ben je een officiële en wettelijke ‘zeehondenwachter’. Zonder dat predicaat mag je niet handelen bij zeehonden, want er moet altijd een zeehondenwachter bij zijn."

Roofdier

"De opleiding tot zeehondenwachter is geen overbodige luxe", weet Matthijs. "Want zeehonden zijn nu eenmaal roofdieren en hebben heel scherpe tanden. Als een zeehond wuift met zijn flipper lijkt het net of hij zwaait, maar niets is minder waar. Hij probeert zo aan te geven dat hij zijn territorium bewaakt. Vaak willen mensen een selfie maken met een zeehond, maar dat is echt niet aan te raden. Of ze laten hun eigen hond er bij. Als wij daar wat van zeggen, krijgen wij een grote mond terwijl we de mensen er juist op willen attenderen dat een zeehond echt gevaarlijk kan zijn."

Grote behoefte

De Dierenambulance Den Helder bestaat al bijna 37 jaar en is daarmee een van de oudste dierenambulances in Nederland. Sinds de oprichting op Dierendag, 4 oktober 1984, voorziet de stichting in een grote behoefte. Sjoerd: "Er is altijd genoeg werk aan de winkel, zeker als je bedenkt dat de dierenartspraktijken in Den Helder geen nacht- en weekenddiensten meer draaien. Mensen met een huisdier zonder vervoer en een kleine beurs hebben hierdoor een groot probleem. Wij staan tijdens onze werktijden in voor al het vervoer naar dierenartsen in Den Helder en het noordelijk deel van Hollands Kroon. In het weekend verzorgen wij zoveel mogelijk het vervoer van noodgevallen op aanwijzing van de dienstdoende dierenartsen naar hun praktijken in Schagen, Heerhugowaard of Alkmaar. Hier zijn kosten aan verbonden die wij zo beperkt mogelijk houden. Donateurs krijgen standaard een korting."

Donateurs

Naast vrijwilligers waar de Dierenambulance Den Helder en het noordelijk deel van Hollands Kroon op draait, is de organisatie ook op zoek naar donateurs die de stichting financieel willen ondersteunen. "We ontlenen ons bestaan aan donateurs en aan de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon die ons per inwoner een bedrag geven voor onze diensten. Ook ontvangen we soms legaten uit erfenissen. We beschikken over goeie contacten met de twee gemeenten waarin we actief zijn. Zo hopen we - in samenspraak met de gemeente Den Helder - mettertijd een nieuw onderkomen te betrekken op het terrein van de Helderse Vallei. De portacabins waarin we nu huizen lekt van boven tot onder, dus we kijken erg uit naar een nieuwe behuizing", aldus de voorzitter.

Penningmeester

Vrijwilligers en/of donateurs kunnen zich melden via www.dierenambulancedenhelder.nl. Sjoerd: "Momenteel is de functie van penningmeester vacant. Mensen met ervaring op boekhoudkundig gebied kunnen zich bij ons aanmelden. Een pre hierbij is kennis van het boekhoudprogramma 'Snelstart'. Wie daar niet over beschikt kan intern ondersteuning krijgen. Met een nieuwe penningmeester is - naast Nick Pen die de voorlichting en PR voor zijn rekening neemt en vrijwilligerscoördinator Evert Prijs - ons bestuur weer compleet."

Het onderkomen van de st. Dierenambulance.