Het huis in de Nieuwstraat waar Marc van der Meulen woonde.
Het huis in de Nieuwstraat waar Marc van der Meulen woonde. (Foto: Steffanie Blokker, bewerking Bart Agterberg)

'Ik ben heel blij dat het zo is opgelost'

DEN HELDER - De vijfde aflevering van 'Uitstel van Executie', wordt maandag 29 maart uitgezonden. De kijkers worden meegenomen naar Den Helder waar Marc van der Meulen (42) in 2001 een huis kocht. Toen hij in 2006 elders ging wonen, zette hij zijn huis in de verkoop, maar hij raakte de woning aan de straatstenen niet kwijt. Sterker nog: het duurde tot 2021 voordat een nieuwe koper zich aandiende. "Omdat ik al jaren in Limburg woon en ik met een ritje naar Den Helder altijd zo'n vier uur kwijt was, werd het huis steeds meer een blok aan mijn been."

Uitstel van Executie verlost ex-marineman van Helderse woning

In het realityprogramma van RTL4 schiet Martijn Krabbé samen met makelaar Alex van Keulen, bouwkundige Duncan Abrahams en professioneel budgetcoach Eef van Opdorp mensen te hulp die in (financiële) problemen terecht zijn gekomen. Het verhaal van ex-marineman Marc van der Meulen was voor de makers van het programma genoeg reden om hem uit te nodigen voor deelname.

Geen interesse

"Ik ben geboren en getogen in Kampen, maar kwam op mijn 18e bij de Koninklijke Marine terecht. Via een vriend werd ik gewezen op de open dagen bij de marine waarna ik er naar toe ben geweest en me meteen heb laten inschrijven. Een jaar later was ik er in dienst. Ik heb een mooie tijd gehad, want ik heb vaak gevaren en veel van de wereld gezien. Ik kocht In Den Helder toen ook een huis in de Nieuwstraat. Nadat ik stopte bij de marine ben ik weer naar mijn geboorteplaats teruggegaan en besloot ik mijn huis in Den Helder te koop te zetten. Ik hoopte natuurlijk dat het snel verkocht zou worden, maar dat bleek ijdele hoop want er was totaal geen interesse voor. Op een goed moment zei de makelaar dat ik het in de tussenliggende tijd beter kon verhuren. Via hem kwam er iemand die het vier jaar lang wilde huren, met die restrictie dat ik het niet zou verkopen zolang hij er in zat. Na die vier jaar heb ik nog een aantal mensen gehad die mijn huis bewoonden, daar zaten zowel goede als slechte huurders tussen. Je begrijpt dat het huis steeds meer een blok aan mijn been werd, helemaal omdat ik intussen naar Limburg was verhuisd."

Lelijke val

Om het huis in Den Helder niet helemaal te laten verpauperen kon Marc een beroep doen op de vader van een buurvrouw die klusjesman is. "Zo werd het een beetje bijgehouden, maar aan groot onderhoud werd niets gedaan. Zelf ben ik na mijn tijd bij de marine opgeleid als huisschilder, dus ging ik zelf om de twee jaar een dag of drie à vier naar Den Helder om de boel te schilderen en het nodige kluswerk te doen. Ook heb ik er nog een nieuw dak op laten plaatsen wat me een paar duizend euro kostte. Tot overmaat van ramp kreeg ik na een lelijke val op mijn hoofd een herseninfarct. Ik heb een jaar moeten revalideren en raakte daarna twee jaar in de ziektewet met als gevolg dat ik volledig werd afgekeurd. Daar zit je dan met je huis. Nadat ik een uitzending van Uitstel van executie had gezien met een oproep om je op te geven, besloot ik ten einde raad een mail met mijn verhaal naar de makers te sturen."

Lees verder pagina 3.