Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

'Skeeleren? Dat doe je het beste langs de kanoroute'

DEN HELDER - "Sportoutfit aan, naar buiten stappen en elegant als in een sportcommercial kilometers afleggen terwijl de zon op je snoet schijnt. Het ideaalplaatje als ik denk aan hardlopen. Alleen zien mijn blessuregevoelige benen dat anders. Skeeleren is voor mij de oplossing; soepel glijden over het wegdek! Want waar ik niet moet denken aan 10 kilometer hardlopen, draai ik er al skeelerend mijn hand niet voor om!"

Door: Carlijn Raatsie

"Als klein meisje al stond ik op skeelers. Samen met een vriendinnetje mochten we zelfstandig een 'rondje klok' skeeleren. Van de Huygensstraat naar de Pasteurstraat, en almaar links tot je weer in de Huygensstraat aan kwam. Een korte route met best wat obstakels door opstekende stoeptegels."

"Jaren later kocht ik opnieuw skeelers. Ik trok ze niet bij de voordeur aan maar fietste ermee naar het begin van de kanoroute naast Mariëndal. Want als echte held op sokken, euhm of eigenlijk op skeelers, ben ik wel kritisch in waar ik het liefste skeeler. De kanoroute is daarin voor mij dé beste plek want over een afstand van 5 kilometer ligt een heerlijk glad stuk asfalt waar je zorgeloos over heen en terug kan gaan. Zelfs toen ik voor mijn studie in Enschede woonde, liet ik mijn skeelers in Den Helder liggen zodat ik tijdens een vrij uurtje in het weekend heerlijk langs de bollenvelden kon skeeleren."

Bijpraten

"Skeeleren is een sport die je prima alleen kunt doen, muziekje in en gaan; genieten van buiten en in beweging zijn. Maar ook samen met vrienden is dit heel goed te doen, bewegen maar toch gezellig bijpraten. Ook als de ander zich liever niet op wieltjes voortbeweegt maar juist de hardloopschoenen aantrekt, is die combinatie prima te maken!

Ik zal nog wel even moeten wachten tot ik de skeelers weer onder kan binden om mijn favoriete route af te leggen. Op het moment van schrijven ben ik nog inwoner van Harderwijk maar per juli 2021 volg ik mijn juttershart terug naar Den Helder. Samen met mijn man heb ik een huis gekocht op valafstand van het strand, de donkere duinen en jawel mijn favoriete skeelerplek; de kanoroute!

Over Carlijn

Carlijn Raatsie, 28 jaar; vertrok in 2011 voor de studie en bijbehorend studentenleven naar Enschede. De afstand en reistijd, 3,45 uur enkele reis met de trein, weerhield haar niet om ieder weekend voor werk, familie en het strand terug te keren naar Den Helder. Leven in ‘best of both words’ zo omschrijft zij zelf.

Ook toen zij vier jaar geleden werk vond bij NCOI in Hilversum en van Harderwijk haar woonplaats maakte bleef de liefde voor het Helderse. De liefde voor haar man Ludo bezegelde zij in 2019 dan ook op het terras van Fort Kijkduin met uitzicht op zee. Verassend was dat Ludo vorig jaar zelf voorstelde om te verhuizen naar Den Helder. "Wederom kon ik niet anders zeggen dan; Ja ik wil!”

Vanaf augustus is er dus een Jutter terug en een nieuwe erbij.

Beiden zullen regelmatig skeelerend te spotten zijn langs de kanoroute.


Carlijn Raatsie stond als klein meisje al op de skeelers.