Indrukwekkend vrachtwagenpark Van Doorn.
Indrukwekkend vrachtwagenpark Van Doorn. (Foto: aangeleverd)

Luister naar LOS Nostalgia

De bij oudere inwoners bekende vrachtrijder Cornelis (Cees) van Doorn (1899-1981) begon in de Langestraat een groentezaak. Hiermee schaarde hij zich rond 1925 in de lange rij groenten- en fruithandelaren die oud Den Helder bevolkten. Omstreeks 1936 besloot Cees van Doorn zich ook op het verzorgen van transporten toe te leggen. Het bezit van paarden en het uitvoeren van een opdracht voor het 24e Regiment Infanterie Erfprins tot vervoer van kanonnen; vormde de basis van het transportbedrijf. Halverwege de jaren vijftig werd het transportbedrijf aan zoon Joop overgedragen, die het verder in goede banen leidde. In een latere periode kwamen nieuwbouwplannen tot ontwikkeling die voorzagen in een riante garage met bovenwoningen op de locatie waar nadien visgroothandel Kalkman B.V. was gevestigd, Uitbreiding en modernisering bleek noodzakelijk omdat het snel groeiende vrachtautopark op het vroegere stortterrein aan de Bassingracht, hoek Ruyghweg minder gunstig lag. Echter, tot uitvoering van deze plannen is het niet gekomen. Als gevolg van ziekte kwam halverwege de jaren zestig een einde aan dit transportbedrijf, dat door gebrek aan opvolging in 1966 uit het zakenregister verdween. Deze week werd een gesprek opgenomen met kleinzoon Cees van Doorn met wie een aantal herinneringen wordt opgehaald over het vrachtrijderbedrijf.

In het tweede uur twee onderwerpen die in maart 1981 de lokale media haalde. Aan de Hendriklaan werd ‘De Prinsenkelder’ heropend. Kees Veen, in het dagelijks leven politieambtenaar, werd in het horecawerk ondersteund door enkele familieleden en de gerenommeerde kok Ferry de la Fosse. Het plan was om voorlopig eens per maand een open avond te organiseren met medewerking van het bekende kwintet De Piccolo’s.

Op 25 maart 1981 werd aan de Burgemeester Houwingsingel kleuterschool ‘De Drietand’ geopend als geïntegreerde bouw van de bestaande lagere school. Al in 1976 had het schoolbestuur van de gemeente de vereiste medewerking tot nieuwbouw verkregen. In juni 1980 kon eindelijk de eerste paal worden geslagen door zuster Baptista van Bleijswijk, Met assistentie van deken J.H. WIllems draaide de kleuter Kathy Holtz de sleutel om. In het tweede uur van Nostalgia een telefoongesprekje met Kathy die al weer geruime tijd in het Noord-Brabantse Uden woont.

In het tweede uur tevens een bloemlezing over ‘Den Helder maart 1921 met enkele gebeurtenissen van 100 jaar geleden.


Uitzending zondag 28 maart van 12.05 tot 15.00 uur.

Van Doorn transportbedrijf in vroeger jaren.
Kathy Holz opent in bijzijn van deken Willems kleuterschool De Drietand.