Stichting Present Den Helder & Texel wil laten zien hoeveel waarde het heeft als je naar een ander omziet.
Stichting Present Den Helder & Texel wil laten zien hoeveel waarde het heeft als je naar een ander omziet. (Foto: aangeleverd)

'Deze stichting staat voor alles wat ik belangrijk vind in het leven'

DEN HELDER - 'Wij geloven dat mensen best bereid zijn om zich in te zetten voor de ander en de samenleving. De kloof tussen die bereidheid en het daadwerkelijk in actie komen is voor veel mensen (te) groot. Er is een brug, een verbindende schakel nodig. Present wil die schakel zijn', zo staat te lezen op de site van de stichting die zich middels vrijwilligers inzet voor verschillende doelgroepen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken.

Geef een wens voor een ander mens door

De in Den Helder geboren, getogen en woonachtige Anneke Bais (54) zet zich met hart en ziel in voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. Sinds twee jaar is ze als coördinator algemene groepen en flexvrijwilligers werkzaam bij de stichting Present Den Helder en Texel. Met het bestuur, haar evenknie Herman Dubbeldam van het operationeel team en vooral heel veel (groepen) vrijwilligers vormt zij de basis van het werk dat dankzij deze inzet mogelijk wordt gemaakt.

Jubileum

Present Den Helder en Texel maakt deel uit van het landelijk netwerk Present Nederland en bestaat dit jaar vijftien jaar. Anneke: "We willen dat niet ongemerkt voorbij laten gaan en zijn druk doende - met inachtneming van de dan nog geldende maatregelen - om daar een heel leuke dag van en voor Den Helder van te maken."

Belangrijk

Twee jaar geleden besloot Anneke zich als vrijwilliger aan te melden bij de Present. "Deze stichting staat voor alles wat ik belangrijk vind in het leven. Het is een christelijke stichting, die vanuit het voorbeeld van Jezus hun werk doet. Dus kan ik 'heb uw naaste lief', vanuit mijn werk waarmaken. Als coördinator algemene groepen en flexvrijwilligers plaats ik het aanbod van diverse (groepen)vrijwilligers op die plekken waar we nodig zijn in de samenleving."

Spreekbuis

Op de vraag wat Present zoal betekent doet voor én in de Helderse gemeenschap, antwoordt Anneke: "Dat kan van alles zijn, van schilderen en behangen, het schoonmaken van verwaarloosde woningen tot het opknappen van tuinen. Visites bij ouderen, een leuke dag organiseren bij ‘s Heerenloo of in een verpleeg- of verzorgingshuis. Ook zijn wij regelmatig een spreekbuis in overlegstructuren bij gemeentelijke en maatschappelijke organisaties. Ik zeg er wel met klem bij dat we geen klusbedrijf zijn. Wij zijn namelijk echt een onderdeel van een zorgtraject dat is ingezet vanuit de WMO voor een gezin of alleenstaande."

Lees verder pagina 22.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Anneke Bais.