Opening slachthuis 12 mei 1965.
Opening slachthuis 12 mei 1965. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Op 4 februari 1981 (40 jaar geleden) nam de gemeenteraad de formele besluiten betreffende de verkoop van het slachthuis aan de Nijverheidsweg van de gebruikers. Na het wegnemen van enkele onduidelijkheden en het plaatsen van enkele kritische kanttekeningen ging het algemeen bestuur van de vleeskeuringkring akkoord met de verkoop van het slachthuis aan de gemeente Den Helder. Met uitzondering van PvdA’er Theo van Kempen stemde de gemeenteraad in met de aankoop van de ‘B.V. Slachthuis Den Helder’.

De vleeskeuringsdienst, gevestigd aan de Spoorgracht, streefde al langere tijd naar een renovatie van het slachthuis en toen bleek dat slagers en grossiers onvoldoende garanties kregen voor een goede dekking van de te maken kosten, besloot men het slachthuis af te stoten. Hierna was men verplicht het gehele complex tegen boekwaarde aan te bieden aan de gemeente Den Helder. In het eerste uur staat het slachthuis centraal in Nostalgia en zijn er interviews opgenomen met dhr. Jansen, destijds werkzaam bij de vleeskeuringsdienst en slager Peter Koning, die de ontwikkelingen van begin tot het einde heeft gevolgd en zondag vragen beantwoord.

In het tweede uur een telefoongesprek met de oud directeur van de Rijks HBS drs. P. Glazenburg, halverwege de jaren zestig als opvolger van drs. J.E.W. Spronk. Tot aan zijn benoeming werkte Glazenburg als leraar aardrijkskunde en geschiedenis aan het Erasmus Lyceum in Almelo. Verder is contact opgenomen met Jan Eichorn. Hij heeft een aantal jaar op de drukkerij van de Schoolbegeleidingsdienst gewerkt en heeft o.a. door zijn studie geschiedenis aan de universiteit van Amsterdam en een opleiding tot bibliothecaris carrière kunnen maken tot senior onderwijsadviseur.

In het derde (muzikale) uur blikt Vermooten terug op de Italiaanse hitparade van februari 1961 en schenkt hij aandacht aan de The Hollies die in de jaren zestig en zeventig ook buiten het Verenigd Koninkrijk talloze internationale hits op hun naam hadden gebracht.

Uitzending: zondag 7 februari van 12.05 tot 15.00 uur.