Wethouder Peter de Vrij nam bij aanvang van de proef (oktober 2019) de nieuwe containers officieel in gebruik.
Wethouder Peter de Vrij nam bij aanvang van de proef (oktober 2019) de nieuwe containers officieel in gebruik. (Foto: aangeleverd)

'Alle deelnemers zijn glansrijk geslaagd'

DEN HELDER - In 2050 volledig circulair zijn, dat is de doelstelling van Nederland zoals staat beschreven in het Rijksbrede programma Circulaire Economie. De gemeente Den Helder ondersteunt initiatieven die bijdragen aan het behalen van deze doelstellingen. Daarom startten gemeente Den Helder en HVC halverwege 2019 met de proef ‘Afval scheiden in hoogbouw’. Bewoners van de wooncomplexen aan de Hen­drik Baskeweg en het Heiligharn konden zelf kie­zen of ze mee wilden doen aan de afvalproef. In totaal deed 65% van de bewoners, 200 woonhuisaansluitingen, mee aan de proef.

Mooie resultaten proef ‘afval scheiden in hoogbouw’

De deelnemers aan deze proef hebben hun best gedaan het afval zo goed mogelijk te scheiden. En dat is gelukt! Er werd in acht maanden tijd zo’n 6.000 kilo gft en etensresten en 1.300 kilo plastic, blik en drinkpakken gescheiden ingezameld. Dit heeft gezorgd voor een daling van zo’n 35% van het restafval. Tijdens de proef is de hoeveelheid ingezameld papier ook met 9% gestegen terwijl hier geen extra containers voor zijn geplaatst.

Ook de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen (gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken en papier) was goed. Een goede kwaliteit is van belang om de grondstoffen ook daadwerkelijk te kunnen hergebruiken.

Beter scheiden

Het belangrijkste doel van de proef was een betere scheiding van het huishou­delijk afval. Het werd bewoners daarom zo ge­makkelijk mogelijk gemaakt om hun afval gescheiden in te leveren. Zo kwamen er extra containers, waaronder containers voor plastic, blik & drinkpakken en gft & etensresten. De verzamelcontainers op straat waren uitsluitend voor deelnemers van de proef toegankelijk.

Afvalbakje

Deelnemers kregen bij de start van de proef een afvalbakje voor in de keuken en er werden speciale zakken voor het verzamelen van gft en etensresten verstrekt. Tijdens de proef waren ook afval­coaches beschikbaar, zij bezochten bewoners thuis zodat ze al hun vragen konden beantwoorden. De proef is inmiddels afgerond. Wethouder Peter de Vrij: "Er zijn mooie resultaten behaald. Alle deelnemers zijn glansrijk geslaagd voor deze test. Op basis van de resultaten van deze proef gaan we kijken of we ook bij andere hoogbouw locaties in Den Helder kunnen starten met het scheiden van afval.”



.