De gezellige huiskamer van het Inloophuis.
De gezellige huiskamer van het Inloophuis. (Foto: aangeleverd)

'Ons inloophuis heeft een echte plek verworven in de Helderse samenleving'

DEN HELDER - Wereldwijd wordt elk jaar op 4 februari stilgestaan bij kanker, een ziekte waar één op de drie Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 115.000 mensen de diagnose kanker. Kanker en andere levensbedreigende ziekten hebben een enorme impact op het leven van de betrokkenen, hun naasten en mantelzorgers. Het leven voor en na de diagnose is nooit meer hetzelfde.

Inloophuis zoekt - ook in coronatijden - verbinding met haar gasten

Praten over kanker is volgens KWF Kankerstichting nog steeds een heet hangijzer, voor zowel de patiënt zelf, als de mensen om hem/haar heen. Hoe ga je om met iemand in je nabijheid die kanker heeft? Wat kun je wel en niet zeggen? En heb je als kankerpatiënt überhaupt zin om steeds maar weer je verhaal te doen? "Ook in ons Inloophuis bestond er in het begin toch wel enige schroom om de drempel over te stappen, want Nieuwediepers staan er nu eenmaal om bekend hun vuile was niet graag buiten te hangen", weet coördinator en ervaringsdeskundige Ria van Til die sinds de opening is betrokken bij Inloophuis Den Helder. "Maar we kunnen anno 2021 gerust stellen dat ons inloophuis een echte plek heeft verworven in de Helderse samenleving. Je merkt pas dat het er is, als je er behoefte aan hebt." En die behoefte is groot want de ziekte kanker en andere levensbedreigende ziekten hebben grote gevolgen voor het leven van de betrokken mensen zowel op lichamelijk, geestelijk als sociaal vlak. Inloophuis Den Helder biedt niet alleen sociaal emotionele ondersteuning, maar gaat ook voor verbinding.

Wereldkankerdag

Het inloophuis opende haar deuren op 4 februari 2012. Ria: "Vanuit het netwerk palliatieve zorg kwam op een goed moment de vraag om in Den Helder een voorziening als het inloophuis te faciliteren. Toen is het balletje gaan rollen en met de nodige steun en financiële middelen kon Inloophuis Den Helder op Wereldkankerdag open.

De grote initiator achter het project is Liesbeth de Jong die het inloophuis echt op de kaart heeft gezet, samen met Jetty Nanninga en Annemarie Saliha. Vorig jaar zomer nam Liesbeth afscheid als voorzitter. Haar taak is overgenomen door Christine Aberson. We startten in een pand aan de Middenweg en zijn nu alweer geruime tijd gevestigd aan de Marsdiepstraat."

Het laagdrempelige centrum met een open deur in huiselijke sfeer is niet meer weg te denken in Den Helder. Zo'n 60 gepassioneerde vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in en om de voorziening. Je kunt onaangekondigd binnenlopen, even een kopje koffie of theedrinken en eventueel je verhaal delen met lotgenoten en vrijwilligers.

Lees verder pagina 9.




Afbeelding
Ria (l) en Gery: enthousiaste vrijwilligers in Helders inloophuis.