IJsclub Nieuweweg 1965.
IJsclub Nieuweweg 1965. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Er zijn na de top veertig hit ‘Waar blijft die ouderwetse winter’ (die zo vaak op foto’s staat, met een ijslaag in de sloten en een dik pak sneeuw op straat) van Marc Winter uit 1975, bijna twee generaties, die zich op enkele jaren na, waaronder de winter van 1979 zich buiten foto’s en filmbeelden zich nauwelijks de strenge winters kunnen voorstellen die we bijvoorbeeld in 1956, 1963 en 1979 meemaakten. Wellicht dat de Nederlandse bevolking dit jaar weer kennis mag maken met bevroren grachten en de schaatsen, rekeninghoudend met de coronaregels, weer massaal zullen aanbinden.

Kwakkelende winters

De ijsclub in Den Helder kan, na merendeels kwakkelende winters, ongetwijfeld weer leden bijschrijven. In ieder geval heeft ook Den Helder nu kennis kunnen maken met ijzige kou, sneeuw en bevroren wateren. Nostalgia blikt komende zondagmiddag uitgebreid terug op het schaatsplezier van vroeger en nu. In het eerste uur, gebruikmakend van een oude radio-opname, een interview met Henk Wijnja, die samen met Zwierstra en Ter Braak in maart 1929 een barre schaatstocht ondernam waar de lokale media uitvoerig verslag van deed. Bijna zestig jaar later, in 1987, werd Henk Wijnja in zijn woning op Huisduinen opgezocht, waarin hij de ijzige tocht nog eens mondeling toelichtte. Dit interview op cassette vastgelegd, wordt in het eerste uur van Nostalgia uitgezonden.

Schaatsprestaties

Ook zijn zoon Henk Wijnja leverde in de loop der jaren bijzondere schaatsprestaties. Hij nam deel aan twee Elfstedentochten, waarvan hij er één uitreed. De eindstreep van deze barre tocht van 1963 bleek voor hem en vele deelnemers niet haalbaar, maar een latere Elfstedentocht verliep voor Henk probleemloos. Deze maand is het veertig jaar geleden dat Henk Wijnja jr. op 7 februari 1981 in Eindhoven Nederlands kampioen marathonschaatser bij de mannenveteranen van boven de 40 werd. Zijn samenwerking met de Wieringer Arie Eriks, ooit kernploeglid in het Nationaal marathonschaatsen, vormde de basis voor zijn succes.

Met Henk Wijnja jr. is deze week een telefoongesprek tot stand gekomen. In het tweede uur het ontstaan en de ontwikkelingen van de in 1963 opgerichte Helderse ijsclub met behalve enkele bestuursleden van het eerste uur een gesprek met huidig voorzitter Joop van Schie.

Uitzending: zondag 17 februari van 12.05 tot 15.00 uur.