Ria (l) en Gery: bevlogen vrijwilligers Helderse inloophuis.
Ria (l) en Gery: bevlogen vrijwilligers Helderse inloophuis. (Foto: JB/RM)

'Inloophuis heeft echte plek in samenleving'

Vervolg van de voorpagina.

Maar ook voor deskundige begeleiding, informatie en het deelnemen aan thema-avonden of andere activiteiten het inloophuis de aangewezen plek. Ria: "Naast verbinding met onze gasten, hebben we samenwerking gezocht met organisaties als het Wijkcoördinatiepunt, het Odensehuis en Hospice Zorg aan Zee. Overigens is ons inloophuis niet alleen geopend voor mensen met kanker en hun naasten, maar ook voor mensen met chronische aandoeningen als MS, de ziekte ALS of overige levensbedreigende ziekten. We hebben in Den Helder gekozen voor een bredere doelgroep. De drempel om ons huis te bezoeken mag dan nog niet helemaal weg zijn, maar is wel beduidend lager is geworden."

Klankbad

De activiteiten die Inloophuis haar 'cliënten' biedt dragen daar zeer zeker aan bij. Denk aan tekenen, schilderen, creatief schrijven, muziek maken in een orkestje of koor, yoga, mindfulness en meditatie, ontspanningsmassages, lotgenotencontacten borstkanker, prostaatkanker en de nabestaandengroep, ondersteuning voor mantelzorgers, zwemmen, wandelen en kindermiddagen. Als geen ander weet ook activiteitenbegeleidster Gery Posch wat zaken als schilderen, muziek maken en schrijven doen met zieke mensen en hun naasten. "Ik begeleid onder andere een inlooporkest waarvoor men geen muzikale ervaring hoeft te bezitten. Het gaat tenslotte om het geluid en de klank. Met thema's als vrijheid en liefdevolheid geven we soms iemand een klankbad", zegt ze enthousiast.

Verschuilen

Naast muziek houdt Gery zich ook bezig met creatief schrijven. "Al schrijvend gaan we aan de slag om door middel van gedichten en haiku's, al dan niet met mandalatekeningen, een levensverhaal te schetsen. Soms vertellen we ook een verhaal via een instrument. Vaak komen er de mooiste dingen uit, zonder dat men er ervaring in heeft. Sterker nog: als mensen bezig zijn met iets creatiefs, kunnen ze zich erachter verschuilen. Dat kan voor mensen die ons inloophuis net hebben leren kennen, als heel prettig worden ervaren."

24/7 bereikbaar

Normaliter is iedereen die daar behoefte aan heeft, van harte welkom in het inloophuis voor een kop koffie, deskundige hulp of een activiteit. Naar aanleiding van de coronapandemie zijn uiteraard ook de deuren van Inloophuis Den Helder gesloten. Hoe gaat het huis om met bezoekers die dankzij hun ziekte toch al in een emotionele achtbaan zitten, terwijl de lockdown ook nog eens zorgt voor vereenzaming? Komt nog bij dat alle media melden dat er in Nederland al zo'n vijfduizend kankerdiagnoses minder gesteld zijn dan in de voorgaande tien jaren gemiddeld het geval was. Patiënten mijden sinds dit voorjaar de zorg uit angst voor corona en omdat vanwege de virusuitbraak veel reguliere zorg niet beschikbaar is. De hulpvraag is en blijft onverminderd groot. Een zorgwekkende situatie, waarvan ze zich in het inloophuis terdege bewust zijn. Ria: "Mijn collega-coördinator Suzanne van der Biezen en ik hebben alle gasten telefonisch benaderd met de vraag of we iets voor ze kunnen bekeken en of er ondersteuning nodig is. Indien dat het geval is koppelen we er een vrijwilliger aan. Momenteel zijn Suzanne en ik 24/7 telefonisch bereikbaar. We willen de verbinding er in houden, zowel met onze gasten als onze vrijwilligers. Want zonder de laatste groep zijn we nergens." Ook Gery Posch zit niet stil want zij biedt de gasten op digitale wijze verschillende creatieve alternatieven aan. En dan is er nog de Facebookpagina van het inloophuis, daar is onder meer een 'hart onder de riemfilmpje' te zien.

Ria: "Vooralsnog roeien we zo goed mogelijk met de riemen die we hebben, maar zodra de deuren van het slot mogen, maken we dat kenbaar via een mooie open dag. Want als we opengaan willen we dat goed doen. We zoeken niet alleen binnen ons inloophuis naar verbinding, maar ook binnen Den Helder en daarbuiten!"

Vrijwilligers

Inloophuis Den Helder draait volledig op de steun van vrijwilligers en is afhankelijk van donaties en giften. Ook de 'Vrienden van het Inloophuis' zijn steevast op zoek naar nieuwe vrienden én vrijwilligers.

Zie daarvoor https://inloophuisdenhelder.wixsite.com of bezoek de Facebookpagina van het inloophuis.