Kraanmachinist Sjaak Ekkerman.
Kraanmachinist Sjaak Ekkerman. (Foto: aangeleverd)

Luister naar LOS Nostalgia

Op de rechterhoek Spoorstraat-Spuistraat was destijds de galanteriewinkel van Salamon Prins gevestigd waaronder andere M. Oudhuis, M. Pieterse, M. Visser en G. Melief in loondienst waren. De winkelvoorraad in de Spoorstraat bestond hoofdzakelijk uit huishoudelijke artikelen, glas, porselein en aardewerk. Bekend waren de door S.J. Prins uitgegeven stadsgezichten op ansicht, door een firma uit Leipzig ingekleurd, die zelfs buiten Europa een bestemming vonden. Salomon Prins had eerder aan de Hoofdgracht een speelgoedzaak ingericht waar de treinstellen poppen- en kinderwagens en gezelschapsspellen rond Sinterklaas gretig aftrek vonden.

Voor het overige assortiment was een gemiddelde dagopbrengst van driehonderd gulden al heel behoorlijk. Ook de door Salomon geleide grossierderij leverde verdiensten op. Menige middenstander bestelde bij Prins zeep, puntzakjes of potloden.

Reeds voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog behoorde de speelgoedafdeling aan de Hoofdgracht tot het verleden en was de verkoop geconcentreerd, in de Spoorstraat en aan de Kanaalweg 194, waar een zuster van Salomon Sr. een (kantoor) boekwinkel (schrijfartikelen en ansichten) dreef. Verder betrok Salomon Jr. op het adres Sluisdijkstraat, hoek Gravenstraat een galanteriezaak. Dit pand raakte gedurende de Tweede Wereldoorlog onherstelbaar beschadigd. Met een kleinzoon Salomon Jr. nam dienst bij de Koninklijke Luchtmacht en is een aantal jaren voor zijn overlijden geïnterviewd welk gesprek in het eerste uur van Nostalgia wordt uitgezonden.

De in Den Helder geboren en getogen zanger David Hollestelle verleende jarenlang zijn medewerking aan de Matteuspassie in het Concertgebouw in Amsterdam. Na een kantoorbaan op de marinewerf begon hij als solist bij de Nederlandse Radio Unie. Eveneens op Eerste Paasdag staat een gesprek met de vroegere kraanmachinist Sjaak Ekkerman op de rol die aan de Kanaalweg een op hol geslagen paard van groenteboer Planje tot stilstand bracht. Zijn moedig optreden werd beloond met een paar sinaasappelen.

Uitzending: zondag 4 april van 12.05 tot 15.00 uur.

Wonder Magazijn Prins Spoorstraat 30.