Corinne Veldman-Louter.
Corinne Veldman-Louter. (Foto: buurtgezinnen.nl)

'We steunen en stutten daar waar nodig'

Vervolg van de voorpagina.

Corinne: "Zo ook bijvoorbeeld in Den Haag en dat is mooi want daar heb je al gauw te maken met grote stedelijke problematiek. Daar is het soms dringen bij allerlei soorten hulpvormen. Dus je wilt proberen om zo min mogelijk gezinnen in de jeugdhulp te krijgen en te steunen en te stutten daar waar nodig. En gewoon de informele steun bieden bij het opvoeden zoals we dat allemaal kennen."

Behang

Als moeder van drie kinderen weet Corinne als geen ander hoe fijn het is als ouders, vriendinnen, buren of iemand die je vertrouwt kan bijspringen. "Of dat je even kunt kletsen over het feit dat je ze weleens achter het behang kan plakken en dat dat niet erg is. Als je dit bij bepaalde instanties zou melden kun je - met alle goede bedoelingen - meteen een opvoedcursus aan je broek hebben hangen. Je mag heus wel even klagen over je kind. Je hoort dan misschien van een andere ouder dat het echt wel over gaat omdat die dezelfde ervaring heeft gehad. Het delen van opvoedervaring en de gelijkwaardige band die ontstaat tussen gezinnen, dat is waar Buurtgezinnen voor staat. Dat maakt het aantoonbaar lichter om je kinderen op te voeden."

Tweede thuis

Met passie vervolgt de regiocoƶrdinator: "Je raakt gewoon meer met elkaar verstrengeld als in een netwerk. Dan is het net alsof je een leuke buurvrouw hebt die naast je komt wonen waartegen je kan zeggen als je het razend druk hebt: 'Goh, kun jij op woensdagmiddag mijn kind van school halen en mag 'ie bij jou wat drinken? In die orde van grootte moet je het zien. Dat je andermans kinderen even opvangt en een tweede thuis creƫert."

Behoefte

Volgens Corinne is de behoefte aan de hulp die Buurtgezinnen biedt groot. "Er zijn veel vraaggezinnen, dus de gezinnen die het nodig hebben. Met name in Den Helder is dat het geval. Het liefst heb ik meer steungezinnen om een goede match te kunnen maken. Nu heb ik dat niet, dus maak ik soms een match op beschikbaarheid, terwijl dat niet altijd de beste match is. Of mensen moeten wat langer wachten en dat gun je ze ook niet. In Hollands Kroon is het precies het tegenovergestelde: dat is geografisch gezien een heel grote gemeente en daar krijg ik heel veel aanmeldingen van steungezinnen, maar past dat niet altijd bij de aanmeldingen van de vraaggezinnen. Zoals bijvoorbeeld in de kern Anna Paulowna heb ik heel veel vraag, maar heel weinig steun. En in Hippolytushoef heb ik wel weer heel veel steungezinnen en als ik dan een vraag krijg kan ik 'm gelijk oplossen. Dat is heel leuk."

Opa en oma

"Lastiger is het om oudere stellen met wat senioriteit, opvoedervaring en rust te vinden", stelt Corinne. "Een soort opa en oma. Ik merk dat zij zichzelf soms te oud vinden of denken: 'Wat moeten ze nou met ons?'. Maar juist die mensen kan ik supergoed gebruiken. Ze krijgen er als het ware een kleinkind bij, zonder opvoedverantwoordelijkheid want daar hoeven ze niets mee. Steungezinnen hoeven alleen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te kunnen overleggen en wat opvoedervaring te hebben. Maar dat is heel breed. Uiteindelijk moet je weten wat het is om een gezin te draaien en je kunnen inbeelden hoe het is als het even niet loopt. Dit alles geschiedt op vrijwillige basis."

Dynamiek

De koppelingen die Corinne maakt begeleidt ze voor een periode van twee jaar. "Maar mensen zijn uiteraard vrij om er daarna mee door te gaan. Alleen kom ik er dan niet meer tussen. In het begin ben ik meer bij de gezinnen betrokken omdat het fundament echt goed moet zijn om met elkaar verder te bouwen."

Meer informatie

Zowel vraag- als steungezinnen kunnen zich aanmelden via de website. www.buurtgezinnen.nl. Volg ook de Facebookpagina's https://www.facebook.com/Corinne.Buurtgezinnen.in.HollandsKroon/ en https://www.facebook.com/Buurtgezinnen.in.Den.Helder/ met allerlei wetenswaardigheden, filmpjes en oproepjes.

Foto rechtsboven: Corinne Veldman-Louter

Afbeelding