Automatiek A.C. de Boer in de Koningstraat genoot o.a. bekendheid door de eigen mayonaise.
Automatiek A.C. de Boer in de Koningstraat genoot o.a. bekendheid door de eigen mayonaise. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

In 1958 liet Jac. De Jong, komende uit Amsterdam, zich inschrijven bij de burgerlijke stand van Den Helder. Ondanks de vele herenkappers in en rondom de Van Galenbuurt mocht De jong al direct veel klanten in zijn scheer- en knipsalon verwelkomen. Op 7 maart 1958 opende Jac. de Jong zijn kapsalon. Het pand aan de Emmastraat fungeerde voorheen als sigarenmagazijn. Jac. De Jong kwam alle lof toe voor de wijze waarop hij het interieur liet herschapen in een keurige Salomon, die modern materiaal omvatte.

Een jaar later op donderdag 8 januari 1959 opende A.C. (Arie) de Boer aan de Koningstraat 83 een automatiek. Op het adres Scharloo 24 in Alkmaar had De Boer al een banketbakkerij annex automatiek. Naast een loket was er in de automatiek een ruime hal, voor het wisselen van geld en de bestellingen. Men kon gebruik maken van twaalf loketautomaten, verdeeld in acht voor warme snacks en vier voor koude hapjes. De snackbar onder leiding van Piet Erkamp, de latere uitbater van café-restaurant De Branding op Huisduinen, was dagelijks van 11.00 tot 00.00 uur geopend. Arie de Boer was reuze trots op zijn slagzin: “Toch zijn de Boer’s kroketten beter”. Vele belangstellenden genoten van de openingsstunt, na 16.00 uur betaalde men voor zes kroketten slechts ƒ 1,00. A.C de Boer genoot ook bekendheid van zijn zelf gemaakte mayonaise. De automatiek was een trefpunt van veel jongeren. Ook van dit pand in de Koningstraat zijn inmiddels door sloop de sporen van het verleden uitgewist maar de vele herinneringen zijn bij veel ouderen bewaard gebleven. René Hooymans heeft A.C. de Boer dagelijks van nabij meegemaakt en er een aantal jaren met plezier gewerkt.

Op 7 mei 1981 werden belangstellenden in de gelegenheid gesteld afscheid te nemen van verloskundige mw. C. Snijdoodt. Yolande Iddink uit Rotterdam, die haar ging opvolgen, zou in augustus 1981 naar Den Helder verhuizen en reisde de eerste maanden nog van en naar Rotterdam. Yolande had 12 jaar gewerkt als verloskundige in het Bergwegziekenhuis in Rotterdam en in Den Helder ging zij een samenwerkingsverband aan met de collega's De Ronde en Puyenbroek. Twee weken geleden vond een telefonisch gesprek plaats met Yolande dat in het tweede uur van Nostalgia wordt uitgezonden. Ze woont al weer geruime tijd in het Brabantse Oss waar zij zich intensief met kunst bezig houdt.

Uitzending: zondag 30 mei van 12.05 tot 15.00 uur.