Er is gekookt voor wijkbewoners.
Er is gekookt voor wijkbewoners. (Foto: Pexels.com)

Winnaars Aandacht voor elkaar-actie

DEN HELDER - Met een overtuigende 234 stemmen is de Ouderentour van zangers Vester Weert, Lars Groenink en dj Erik Houweling op de eerste plaats geëindigd in de Aandacht voor elkaar-actie.

Met 167 stemmen volgt de activiteit ‘Wekelijkse clinics van andere sporten voor de basketbalmeiden van 6 tot 18 jaar’ van Basketballvereniging Den Helder. Food2Share zit daar dicht bovenop met 158 stemmen voor de voedingsmiddelen voor huishoudens die tussen wal en schip vallen. Volgens de stemmers op Ingesprek.denhelder.nl zijn dit vooral de initiatieven die inwoners door de coronacrisis hebben gesleept. Zij ontvangen donderdagmiddag 3 juni de cheque van 1.250,- euro uit handen van burgemeester Jan de Boer en wethouder Pieter Kos.

"Mijn hartelijke felicitaties aan de initiatiefnemers van deze Aandacht voor elkaar-acties", zei burgemeester Jan de Boer. "Bovenal veel dank aan alle veertien initiatiefnemers van de acties. Alle aandacht die we elkaar geven helpt om deze coronapandemie het hoofd te bieden. Het is hartverwarmend wat er is gedaan." De initiatieven bestonden uit acties om kwetsbare personen te helpen, eenzaamheid te verlichten, verveling tegen te gaan of mensen een hart onder de riem te steken. Zo zijn er sportactiviteiten georganiseerd voor de jeugd, er is gezongen voor ouderen, gekookt voor wijkbewoners, geknutseld voor ouderen door kinderen, er waren bloembollen voor ouderen en zorgmedewerkers, voedingsmiddelen voor huishoudens die tussen wal en schip vallen, voedselpakketten tijdens feestdagen, online quizzen en spellen voor jongeren en een luisterend oor voor zieken.

Wetenswaardigheden

De Aandacht voor elkaar-actie mocht op veel deelnemers rekenen. Een paar feiten: Er waren 606 deelnemers aan de actie, 508 mensen brachten in totaal 1275 stemmen uit. Er waren een dikke honderd reacties en steunbetuigingen op de verschillende initiatieven. De stemmers zijn afkomstig uit diverse Helderse wijken, de grootste groep stemmers kwam uit de stad binnen de Linie. Hoewel Ingesprek.denhelder.nl een online platform is, was het voor mensen die dat lastig vonden ook mogelijk om schriftelijk stemmen uit te brengen. 26 mensen maakten daar gebruik van. In totaal hebben 14 initiatiefnemers hun activiteit aangemeld voor de Aandacht-voor-elkaar actie. "We hebben eind maart het Ingesprek-platform gelanceerd met deze actie. Inmiddels hebben bijna 900 mensen zich geregistreerd om op deze manier mee te kunnen denken en praten over verschillende onderwerpen. Er staan al twee nieuwe projecten op. Ik ben blij dat we al op zoveel enthousiasme mogen rekenen", zegt wethouder bestuurlijke vernieuwing Pieter Kos. Met Ingesprek.denhelder.nl wil het college het gesprek verbeteren met inwoners en ondernemers.