Linda Rose Smit (l) en Marja Lely voor Kunsthal 45 in de Koningstraat.
Linda Rose Smit (l) en Marja Lely voor Kunsthal 45 in de Koningstraat. (Foto: JB/RM)

'Bent ú een van de duizend?'

DEN HELDER - Kunsthal 45 in Den Helder is sinds 2014 gevestigd aan de Koningstraat 45, en wil graag verhuizen naar de kelder van het pand van voormalig V& D in de binnenstad. Maar dat kost geld. Onder het motto: 'Help de kunst in Den Helder naar de kelder' is het bestuur van Kunsthal 45 een actie gestart om de anderhalve ton die nodig is voor de inrichting van de Kunsthal, bij elkaar te krijgen.

Kunsthal 45 doet een beroep op alle kunstliefhebbers in Den Helder

Want Den Helder zonder kunst is geen optie. Althans niet voor Linda Rose Smit en Marja Lely, respectievelijk voorzitter en secretaris/penningmeester van de stichting Kunsthal 45. Zij zetten zich met de overige bestuursleden Jack Beneker, Sjaak Kooij, Naomi Aardema, Maureen Kolhoff en Margo van der Pool en de twee curatoren Co van Gasteren en Jan Nijhof op vrijwillige basis, doch vol passie in voor een nieuwe kunsthal in de catacomben van de voormalige V&D.

Wereldberoemd

Kunsthal 45 heeft in de loop der jaren haar bestaansrecht meer dan bewezen middels het tentoonstellen van betekenisvolle hedendaagse kunst. "Ja, het moet kwalitatief goed zijn. Kunstenaars hoeven er niet van te kunnen leven en ze hoeven ook niet wereldberoemd te zijn, maar ze moeten wel goeie kunst leveren", zegt kunstenares en ex-stadsdichter Marja Lely. "En de kunst die we tentoonstellen is goed, want ooit hoorde ik in het Ster-spotje Cultuur op de radio twee kunstenaars langskomen die bij ons hadden geƫxposeerd", vult Linda Rose aan. De kunst in Kunsthal 45 is volgens Smit en Lely altijd te koop. "Af en toe wordt er iets verkocht, maar wij willen wel benadrukken dat we geen galerie zijn."

Doel

"Ons doel is niet verkopen, ons doel is om op laagdrempelige wijze kwalitatief goeie kunst te laten zien in Den Helder voor de bewoners en bezoekers. Dat doen we door middel van vijf tentoonstellingen per jaar. Bij elke tentoonstelling presenteren we tevens een aantal activiteiten als lezingen, dans- en muziekvoorstellingen, een school die langskomt, een dichtersavond en noem maar op. Dat zal je niet zo gauw zien in een traditionele expositieruimte, maar wij vinden die crossover juist zo interessant."

Lees verder pagina 23.



















Marja en Linda Rose in de huidige kunsthal.
De catacomben van voormalig V&D.