Bij Nostalgia Toneelvereniging Nieuw Den Helder. Links Henk van Sichem.
Bij Nostalgia Toneelvereniging Nieuw Den Helder. Links Henk van Sichem. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Afgelopen dinsdagmiddag vond de overhandiging plaats van een cd over de vroegere naaimachinehandel Hiildering. Bladerend door de fotoalbums, die de 93 jarige dochter van winkelier Dirk Hildering, mw. Schmidt-Hildering ter inzage beschikbaar stelde, staan fraaie foto’s van de indrukwekkende winkelpanden van Hildering. In het vroegere perceel van Levie Coltof aan de Spoorstraat 77 was sinds 17 maart 1926 de naaimachinewinkel van Arend Hildering gevestigd. Dit bedrijf bestond al vanaf 1903 te Alkmaar maar de stijgende omzet in de kop van Noord Holland deed de firma, die dit gebied regelmatig bereisde, besluiten ook hier een winkel te openen. Daarbij gold de overweging dat het verkeer, na voltooiing van de Afsluitdijk, zich ook in toenemende mate naar Nieuwediep zou verplaatsen. In december 1931 liep het huurcontract Spoorstraat 77 af en verhuisde Arend Hildering naar Spoorstraat 88-90, hoek Palmstraat dat hij van de tabaksgrossier Verstegen huurde. Voordeel waren de zijetalages in de Palmstraat. Zoon Dirk, die sinds 1926 in de Spoorstraat werkzaam was, verhuisde in 1941 naar Koningstraat 47. Dit filiaal werd vanaf september 1942 geleid door zijn zwager Sietse Hartland zodat Dirk Hildering de hoofdvestiging te Alkmaar ging versterken. Het interview met Dirk Hildering, in de jaren negentig op cassette vastgelegd, wordt zondagmiddag in het eerste uur uitgezonden.

Vooral aan dit interview een aantal fragmenten van een vraaggesprek met Hennie Horsman, de grondlegger van de Strandzesdaagse. Velen bewaren aan deze bekende Nieuwedieper, die vorige week is overleden, dankbare herinneringen.

In het tweede uur komen twee gebeurtenissen uit het voorjaar 1981 ter sprake. Allereerst de verhuizing van het repetitielokaal van de toneelvereniging 'Nieuw Den Helder’. Op 2 mei 1981 verrichtte Cor Out, wethouder Culturele Zaken, de officiële opening van gebouw ‘School 7’ aan de Weststraat 110. In dit gebouw kregen de Helderse Kunstliga, het Filmhuis Den Helder en toneelvereniging ‘Nieuw Den Helder’ respectievelijk hun expositieruimte, filmzaal en oefenruimte. De toneelvereniging biedt haar tonelisten al vele jaren een plezierige en zinvolle vrijetijdsbesteding. Vorige week vond een ontmoeting plaats met Jos de Cock, die al tientallen jaren verbonden is aan deze toneelvereniging. Op 3 juni 1981 vond de bevestiging plaats van predikant C. Westerink van de Christelijk Gereformeerde kerk aan de Steengracht. Zijn broer, destijds predikant in Urk, trad op als bevestiger. Ook dit interview staat in het tweede uur van ‘Nostalgia’ op de rol.

In het (muzikale) derde uur onder andere een overzicht van de Duitse hitparade van juni 1961 met hits van Billy Vaughn (Wheels), Siw Malmkvist (Danke fur die Blumen), Monika und Peter (Drei wissen Birken), Blue Diamonds (Wie damals in Paris) enz.

Uitzending zondag 6 juni van 12.05 tot 15.00 uur.

Eerste Alkmaarse Naaimachinewinkel Hildering Spoorstraat 77.