De catacomben van voormalig V&D.
De catacomben van voormalig V&D. (Foto: aangeleverd)

'Bent ú een van de duizend?'

Vervolg van de voorpagina.

Linda Rose: "Het grappige is dat kunstenaars ook geïnspireerd worden door de plek. Zo hebben we in het verleden zomers het zogenaamde 'Air, Artists en Residence' gepresenteerd. Dan zaten hier de hele zomer per twee weken meestal twee kunstenaars die hier dan iets maakten. Dan hadden ze vaak van tevoren ideeën ingediend, maar als ze hier dan kwamen gingen ze totaal iets anders doen. Dat kwam dan bijvoorbeeld door de mensen die bij ons naar binnenlopen en invloed hebben op het werk, of doordat ze de stad zien en ineens geïnspireerd worden." Marja: "We zitten hier 100 meter vanaf de dijk. We zeggen altijd tegen ze: 'loop hier eens die kant op, dan heb je een blikverruimende ervaring'. Want het is hier natuurlijk fantastisch en er gebeuren heel interessante dingen. Kijk bijvoorbeeld naar de realisatie van School 7. Waar elders de bibliotheken dichtgaan, heeft Den Helder nu de beste bibliotheek van de wereld in huis. Nou je begrijpt dat dat voor ons een heel blije dag was!"

Grandeur

Toen Kunsthal 45 haar intrek nam in het huidige pand aan de Koningstraat 45, was dat voor een periode van vijf jaar. Linda Rose: "Inmiddels zitten we hier zeven jaar, maar we zijn intussen nog de enigen want onze buren zijn bijna allemaal verhuisd naar Willemsoord. Dit wordt allemaal verbouwd door de Woningstichting en Zeestad en dat is hard nodig want momenteel verloedert het hier nogal. Dat maakt het voor bezoekers natuurlijk niet aantrekkelijk om onze kunsthal te bezoeken. We wisten dus al enige tijd dat we hier weg moeten. In eerste instantie zeiden we tegen elkaar; 'nou dan stoppen we er maar mee'. Maar dat vonden we toch jammer omdat we namelijk wél iets hebben opgebouwd."

Grandeur

Ze vervolg;" In het begin moesten we echt zoeken naar kunstenaars om mee te doen, maar dat is nu niet meer zo. Kunstenaars kennen Kunsthal 45, ze komen van heinde en verre. De wereld van kunst- en galerieland weet wat wij doen. Daarbij komt dat er de afgelopen jaren veel gesloten is in Den Helder, zoals het Rob Scholte Museum, Windkracht 13 en de kunstuitleen, die dit avontuur met ons aangaat, heeft momenteel weinig expositieruimte. Dus ja, je kunt ermee stoppen, maar je kunt ook kijken of er nog iets mogelijk is. Dus we zeiden: 'als we hier weg moeten, heb je dan nog een andere plek?' Die hadden ze wel, maar niet met een hoogte van vier meter. Die hebben wij nodig, want hoogte geeft grandeur. Op een goed moment zei de Woningstichting dat ze een ruimte had in de kelder onder de voormalige V&D, maar die was geen vier meter hoog. Wel drie meter 70. Toen zeiden wij gelijk: 'daar doen we het voor, want voor die laatste 30 centimeter laten we het niet lopen. Houdt wel in dat er nog vreselijk veel moet gebeuren met dat pand, voordat we erin kunnen. Dat regelt de Woningstichting en wij moeten zorgdragen voor de inrichting waarvoor we die anderhalve ton nodig hebben."

Het bestuur van Kunsthal 45 is zich er terdege van bewust dat anderhalve ton euro "gruwelijk veel geld' is in een postcorona-tijd. "We hoeven nu niet bij een café aan te komen voor geld, want iedereen is bezig zijn wonden te likken. Aan de andere kant is het nooit een goeie tijd om iets te beginnen. Daar komt bij dat we toch iets hebben opgebouwd de laatste jaren en dat we steun krijgen om die ruimte te vullen. De Woningstichting snapt namelijk het belang van kunst in de stad, als je huizen wilt verkopen en verhuren. Dus we zijn het aan onze status verplicht om die poging te wagen. We moeten het altijd voor de poorten van de hel wegslepen, dus dat doen we nu nog maar een keer."

Fondsen

Voor het binnenhalen van de 150.000 euro zijn inmiddels fondsen, bedrijven en de gemeente aangeschreven. "Ook kunnen mensen 'vriend worden' van Kunsthal 45 en de actie 'help de kunst in Den Helder naar de kelder' vonden we wel een aardige. Ook hebben we gezegd; 'wat als nu 1000 Nieuwediepers (van de 60.000 inwoners, red.) 100 euro geven dan hebben we 100.000 euro en dan kunnen we het licht en de wanden betalen'. En die laatste 50.000 euro komt er dan ook nog wel. Op deze wijze maken we zichtbaar hoe makkelijk het zou kúnnen zijn om het geld bij elkaar te sprokkelen. We snappen ook wel dat niet iedereen 100 euro geeft, maar er zijn er ook die een tientje betalen. In dat geval hebben we meer mensen nodig. Maar er zijn er ook die meer betalen. Gemiddeld geven mensen 100 euro uit, want de ene geeft 300 en de andere 50 euro. Dus daarom vragen wij aan de inwoners: 'ben jij een van de duizend die kunst belangrijk vindt in Den Helder?'."

Meedoen

Wie wil meedoen, kan een bijdrage storten op NL09 RABO 0154 0727 53 t.n.v. Stichting Kunsthal 45 o.v.v. ik draag mijn steentje bij. Of kijk op www.kunsthal45 bij de pagina HELP. Kunsthal 45 is een culturele ANBI, waardoor giften extra aftrekbaar zijn.

Van 13 juni tot en met 29 augustus aanstaande is bij Kunsthal 45 de expositie Droomfactor XL te zien, welke wordt geopend door wethouder Kees Visser. Openingstijden: do. t/m zo. van 13.00 tot 17.00 uur.