Suzanne (l) en Ria zijn twee bevlogen coördinatoren.
Suzanne (l) en Ria zijn twee bevlogen coördinatoren. (Foto: JB/RM)

'Het moet een soort thuiskomen zijn, dát is ons doel'

DEN HELDER - Het Inloophuis Den Helder opent donderdag 1 juli haar deuren weer nadat het - op een paar weken na - dik vijftien maanden gesloten is geweest in verband met de coronapandemie. De bevlogen coördinatoren Ria van Til en Suzanne van der Biezen zijn daar heel erg blij mee. "Hier moet je face to face zijn", zegt Suzanne. "We hebben geprobeerd om mensen via de computer of telefonisch te benaderen, maar het gaat om het echte menselijke contact. Als je dat niet hebt, ben je niet alleen je gasten kwijt, maar zijn onze gasten ook elkaar als lotgenoten kwijt."

Inloophuis Den Helder opent deuren weer, vrijwilligers van harte welkom!

Volgens beide coördinatoren vond een aantal activiteiten nog wel doorgang. Suzanne: "Dan moet je denken aan Gery Posch met haar muziekgroep die dat óf digitaal of in de buitenlucht organiseerde. Ook het levensverhaal schrijven met Gery ging door alsmede het Nordic Walking met Barbara." Ria van Til vult aan: "De nabestaandengroep die een keer per maand bij elkaar komt, hebben we telefonisch benaderd. Ja, en dat is toch anders, want het groepsverband werd heel erg gemist."

Suzanne: "Dat met elkaar in een groep zijn is een van de belangrijkste dingen hier. Het is fijn om je ei kwijt te kunnen bij een vrijwilliger, maar het is ook ontzettend fijn om met lotgenoten te kunnen praten."

Ria: "Soms zijn er ook mensen die thuis continu over hun ziekte moeten praten, want er komt bezoek en dan gaat het altijd alleen maar daarover. Deze mensen hebben ook weleens zoiets van; 'Ik wil even niet ziek zijn. Ik wil het gewoon eens hebben over het weer of over de aanbieding van de supermarkt'. Zodat ze niet alsmaar in die patiëntenrol zitten. En dat kan hier natuurlijk ook." Suzanne: "Het moet een soort thuiskomen zijn, dat is ons doel. Dat mensen zich hier thuis voelen, dat ze kunnen zijn wie ze zijn en wie ze willen zijn. Je bent hier vooral mens en het draait even om jou als persoon."

Lees verder pagina 23.




Er is een aparte ruimte voor massages ingericht.
Ria (l) en Suzanne (r)