Opening Reddingmuseum 10 juli 1981.
Opening Reddingmuseum 10 juli 1981. (Foto: aangeleverd)

Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen

DEN HELDER - Op 10 juli 1981 opende Coen Bot, stuurman op de Helderse reddingboot, het reddingmuseum ‘Dorus Rijkers’ aan de Keizerstraat. Hij onthulde de naamplaat van het museum en het borstbeeld van Dorus Rijkers. Harm Everhardus, voorzitter van de Stichting Reddingmuseum Dorus Rijkers had een verzameling spullen aangelegd die alles betreffende reddingen op zee besloeg en na 17 jaar vechten had hij eindelijk zijn doel bereikt, een museum gericht op alle aspecten van het Nederlandse reddingwezen. Dat dit museum in Den Helder moest komen lag voor de hand, Huisduinen vormde immers de bakermat van het Nederlandse reddingswezen en niet voor niets werd in 1925 al het Nationaal Reddingmonument in Den Helder onthuld. 

Herinneringen

In zijn betoog ging Harm Everhardus terug naar de start van de stichting toen Paul Jansen, Bouwe Lunstra en Piet Liefhebber hem ervan overtuigd hadden dat het één man niet gegeven was Den Helder een waardig museum te bieden. In slechts een enkele dag werd de stichting geboren en gesterkt door alle bijval ging men aan de slag. Bij de museumstukken zaten een origineel wippertoestel, modellen van reddingboten die de ontwikkeling van deze vaartuigen laten zien, een diorama van een scheepsbrug in stormweer, alsmede herinneringen aan befaamde redders van wie de namen gemeengoed geworden waren. In het eerste uur van Nostalgia interviews met Roy Flem, sinds 1988 logistiek medewerker van het reddingmuseum en Sylvia van der Most, conservator van het reddingmuseum.

New Deep

De succesvolle Helderse formatie ’Cajun’ ging 40 jaar terug verder onder de naam ‘New Deep’ door. De voornaamste reden hiervoor was dat de naam van de groep in feite het genre niet dekte, want de muzieksoort dat ‘Cajun’ speelde was vooral moderne countrymuziek. Tot de toenmalige bezetting behoorde zanger/gitarist Wil Claase met wie afgelopen dinsdagmiddag een vraag gesprek is vastgelegd. 

De observator van het KNMI, de heer O. Hornstra uit de Waddenzeestraat 105, was een aquariumkenner bij uitstek en werd in september 1965 tijdens de populaire tv quiz ‘Tel uit je winst’ door Theo Eerdmans ondervraagd over het aquarium waarbij hij wel bedong dat zijn hobby op de voorgrond stond omdat misschien zijn liefhebberij ook anderen zou stimuleren. 

Maandagochtend werd een bezoek gebracht aan een zoon van wijlen O. Hornstra dat eveneens zondag wordt uitgezonden.

Uitzending: zondag 11 juli van 12.05 tot 15.00 uur.