De Tour de Lasalle gaat weer door!
De Tour de Lasalle gaat weer door! (Foto: aangeleverd)

66e editie van Tour de Lasalle in Den Helder op stapel!

Algemeen

DEN HELDER - Voor de 66e keer wordt deze zomer in Den Helder de Tour de Lasalle verreden. Nadat vorig jaar in verband met corona een virtuele editie werd georganiseerd als onderdeel van Gameday, gaat de fysieke wielerkoers dit jaar door en wel van donderdag 26 augustus tot en met zondag 29 augustus. Vier dagen lang is Den Helder in de ban van deze wielerklassieker die als oudste wielerkoers in de Kop van Noord-Holland te boek staat.

Motorrijders/ verkeersregelaars gezocht

De befaamde Helderse wielerkoers wordt verreden in een drietal licentieklassen van de KNWU; de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. “Maar vroeger was het vooral een lokale aangelegenheid”, licht voorzitter Wim Erkelens Cooke van de Stichting Tour de Lasalle toe. “Als ik goed ben geïnformeerd, was het zelfs zo dat er in die dagen niet eens renners van buiten Den Helder mochten deelnemen aan de koers. In de loop der jaren is de koers uitgegroeid tot een landelijk evenement met renners uit heel Nederland. Leuk om te vermelden is dat wij op dit niveau nog de enige organisator in Nederland zijn met een wielerkoers die over vier dagen wordt verreden. Velen vragen zich af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat wij daar kans toe zien, maar dat lukt ons nog steeds dankzij een zeer grote groep enthousiaste vrijwilligers op allerlei niveaus. Tel daar de gemeente bij op die bereid is mee te werken en je hebt alle ingrediënten om iets goeds neer te zetten.”, zegt de voorzitter die zelf ook graag de fiets pakt en spinninglessen geeft in Den Helder. 

Bottleneck

Nadat vorig jaar de Tour de Lasalle geen doorgang kon vinden vanwege de coronacrisis, is de organisatie momenteel druk doende de ophanden zijnde fysieke tour handen en voeten te geven. “We waren natuurlijk afhankelijk van de laatste versoepelingen. Omdat deze gunstig uitpakten loopt het vergunningenproces inmiddels. Wat we wel merken is dat zich al achttien ploegen hebben aangemeld terwijl de inschrijving nog niet eens geopend is. In die zin gaat het zeer voorspoedig. Om het evenement door te kunnen laten gaan willen we toch tenminste zo’n 70 à 80 renners aan de start zien. Zeker gezien het aantal vrijwilligers dat we inzetten en dan komen we in totaal toch al gauw op 70 personen.” Volgens Erkelens Cooke kan de organisatie te allen tijde nieuwe vrijwilligers goed gebruiken. “En dan gaat het met name om onmisbare schakels als motorrijders en verkeersregelaars. Dat is vaak the bottleneck dus we hopen van ganser harte dat deze mensen zich melden. Het is inherent aan het feit dat wij op de openbare weg rijden en niet op een afgesloten circuit. Met uitzondering van één keer in de komende editie, maar dat heeft alles te maken met wegwerkzaamheden in Huisduinen en Den Helder. Daarom wordt deze keer afgeweken van ons standaardparcours.”

Traditie

Traditiegetrouw begint de Tour de Lasalle op de donderdag op Texel en daarna vindt het wielerspektakel drie dagen plaats in Den Helder. “De zaterdag vindt traditiegetrouw plaats op de Dijk, met op deze dag ook de vrouwenwedstrijd. Alleen de zondag is dit jaar afwijkend want dat is op het terrein van HRTC DOK. En dat heeft alles te maken met eerder genoemde wegwerkzaamheden. Ook afwijkend zijn de data waarop de tour nu plaatsvindt in augustus, want normaliter vindt de Tour de Lasalle altijd in het eerste weekend van juni plaats. Tevens zullen we op het gebied van entertainment wat ingetogener te werk gaan dan we gewend zijn. Ook dat heeft weer alles te maken met de coronamaatregelen. En last but not least wordt de start dit jaar verplaatst van Gebouw 66 op Willemsoord naar startlocatie Hotel Den Helder, onze ‘huisbaas’ van de Tour de Lasalle.” Voorts meldt Wim Erkelens Cooke dat op de zondag op het DOK-terrein ook nog een zogenaamde ‘derny-wedstrijd’ wordt gehouden. “Iedereen die dat leuk vindt krijgt de kans om eens achter die motoren aan te fietsen. Op diezelfde zondag vindt ook traditiegetrouw de ‘dikke bandenrace’ plaats, oftewel het mountainbiken voor kinderen.”

Sponsoren

Voor het organiseren van een dergelijk omvangrijk evenement is geld nodig en misschien dit jaar wel meer dan anders, want zo zegt de de voorzitter: “Op een gegeven moment kwamen we op een punt - corona in ogenschouw nemende - dat we onszelf afvroegen: ‘Gaan we het organiseren of niet’. We hadden in een bepaald stadium kunnen besluiten om dit jaar weer over te slaan. Maar wij hebben ervoor gekozen om door te gaan met organiseren tot het tegendeel wordt bewezen. We realiseren ons dat we daarmee misschien bepaalde onkosten moeten maken, maar wij vinden het dat waard.” De benodigde gelden komen deels uit de subsidiepot evenementen, waarvoor wij jaarlijks een aanvraag doen. Daarnaast - en minstens net zo belangrijk - is er de steun van een aantal zeer trouwe sponsoren. Ook hebben we de vriendenclub ‘Vrienden van de Tour de Lasalle’, dat houdt in dat je voor een klein bedrag deel uitmaakt van onze club.”

Oproep

Langs deze weg doet de Stichting Tour de Lasalle een oproep aan motorrijders/ verkeersregelaars die het leuk vinden om de wielrenners te begeleiden en het verkeer te regelen tijdens dit evenement. Het enige wat er van deze vrijwilligers wordt verwacht is dat men een online verkeersregelaars examen aflegt op de computer. Wie hier moeite mee heeft kan begeleiding krijgen. De taken bestaan voornamelijk uit het regelen van het verkeer op de route en begeleiden van de renners tijdens de omloop. Met de vierdaagse Tour de Lasalle rijden elk jaar ongeveer 120 wielrenners mee op routes in Den Helder en op Texel. De motorrijders krijgen een vergoeding voor de brandstof en een lunchpakket voor onderweg mee. Wie enthousiast is kan zich opgeven door het sturen van een mail naar de coördinator veiligheid Johan Aarsen (johan.aarsen@quicknet.nl). De vrijwilligers ontvangen te zijner tijd een code waarmee ze deel kunnen nemen aan het examen. 

Handjes

Naast motorrijders/ verkeersregelaar kan de organisatie van de Tour de Lasalle ook andere vrijwilligers goed gebruiken. Erkelens Cooke: “Denk aan de opbouw van het parcours, en de opbouw van de start-finishlocatie. Dat zijn altijd zaken waarvoor we handjes goed kunnen gebruiken.” Geïnteresseerden kunnen in dat geval mailen naar voorzitter@tourdelasalle.nl 

Wielerklassieker staat als oudste wielerkoers in de Kop van Noord-Holland te boek.