Gemeente Den Helder actualiseert beleidsregel vrijlating van inkomsten

DEN HELDER - Mensen met een bijstandsuitkering die daarnaast werken mogen in een aantal gevallen hun inkomsten houden. Met de vaststelling van de beleidsregel Vrijlating van inkomsten Participatiewet, IOAW en IOAZ Den Helder 2021, is de huidige beleidsregel actueel gemaakt. Zo is een aantal begrippen nader uitgelegd en geldt de beleidsregel ook voor inwoners met een IOAW of IOAZuitkering. De nieuwe beleidsregel is per 1 juli ingegaan.

Bij de berekening van de bijstandsuitkering worden de inkomsten uit werk gedeeltelijk niet meegenomen. De zogenaamde inkomstenvrijlating. Die vrijlating geldt ook bij een IOAW-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) of een IOAZ-uitkering (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen). Er zijn drie soorten inkomstenvrijlatingen: * Gewone Inkomstenvrijlating: naast de uitkering zes maanden lang behouden van 25% van de inkomsten tot maximaal € 220,00 per maand. * Inkomstenvrijlating voor alleenstaande ouders: naast de uitkering mag na de zes maanden gewone vrijlating nog 30 maanden 12,5% van de inkomsten tot maximaal € 137,46 per maand behouden worden. *

Contact

Mensen met een baan en uitkering die willen weten of ze in aanmerking komen voor een gedeeltelijk vrijlating van inkomsten, kunnen contact opnemen met hun consulent van team Participatie op elke werkdag tussen 8.30 en 12.00 uur, tel. 140223. Ook schriftelijk een verzoek voor een inkomstenvrijlating is mogelijk.