Corry Bremer.
Corry Bremer.

Vrijwilliger in Beeld

Tekst en foto: Johan Brand

DEN HELDER - “De bewoners plezier brengen, ze zien lachen, en zien dat ze dankbaar zijn dat je iets met ze doet.” Dat is voor onze Vrijwilliger in Beeld Corry Bremer (78 jaar) de aanleiding, om zich als vrijwilliger in te zetten bij 'De Zeester', een kleinschalige woonlocatie voor 72 mensen met dementie in Nieuw Den Helder. 

Ze werkt hier nu twee jaar als vrijwilliger. “Ik wandel met bewoners en haal mensen op voor de muziekmiddagen. Dan dansen we met ze en speel ik soms een spelletje kaart met een bewoner. We hebben een vaste groep van zes vrijwilligers voor deze activiteiten. Je leert elkaar goed kennen en houdt er zelf een uitgebreidere vrienden- en kennissenkring aan over. Er zijn ook andere vrijwilligersactiviteiten, zoals de kookgroep en crea/knutselclub, et cetera. Door de coronatijd stonden deze activiteiten op een laag pitje, maar gelukkig begint alles weer te lopen.” Hoe ze hier als vrijwilliger terecht is gekomen? Corry: “Mijn man moest hier helaas worden opgenomen en dan groei je er langzamerhand in en ga je steeds meer helpen bij diverse activiteiten. Helaas is mijn man twee jaar geleden overleden. Toen ben ik zelf gebleven als vrijwilliger en breidden de werkzaamheden zich uit. We doen ons vrijwilligerswerk onder leiding van twee beroepskrachten, waar je altijd op terug kan vallen. Het enige dat je nodig hebt is affiniteit met de doelgroep en een zogenaamde VOG, een verklaring omtrent gedrag.” De Zeester is onderdeel van De Omring. De Zeester is verdeeld in twaalf woongroepen en iedere bewoner heeft een eigen appartement. Samen met vijf andere bewoners hebben ze een gezamenlijke huiskamer, waar ze samen ontbijten, lunchen en samen koken onder leiding van kookvrijwilligers.

Goede sfeer

Natuurlijk kan dit alles niet zonder een grote groep vrijwilligers. Er werken momenteel zo’n 200 vrijwilligers bij de vier locaties, variërend in leeftijd van 21 tot 84. Tijdens een intake wordt gekeken wat je graag zou willen doen en wat geschikt is. Corry: “En als je hier eenmaal bent begonnen als vrijwilliger, ga je niet meer zo snel weg, want de sfeer is hier onder personeel en vrijwilligers bijzonder goed.”

Enthousiast?

Enthousiast geworden door het verhaal van Corry en ook zin om in De Zeester of een van de andere locaties in de wijk voor Omring vrijwilligerswerk te gaan doen? Kijk dan op www.omring.nl. Voor ander vrijwilligerswerk, zie www.noordkopvoorelkaar.nl. Organisaties of verenigingen die ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen kunnen hier ook terecht.