Koos van Cassel neemt al 21 jaar deel aan de kofferbakmarkten in Den Helder.
Koos van Cassel neemt al 21 jaar deel aan de kofferbakmarkten in Den Helder. (Foto: JB/RM)

'We reduceren al 30 jaar ontzaglijk veel CO2'

Vervolg van de voorpagina.

Kos vervolgt: "Het is een meet & greet met mensen die van een babbeltje houden en met een lekker bakkie koffie in de hand gezellig lopen te struinen. Behalve het verkopen van zoveel mogelijk spulletjes is het onderlinge contact van bezoekers en deelnemers de reden van de grote populariteit van onze markt. Daarnaast reduceren we, hoewel dat nooit het vooropgezette doel was, al zo'n 30 jaar CO2. Ik wil niet dat de zeespiegel straks zó veel stijgt dat de kustlijn van Groningen naar Breda loopt (waar serieuze studies over zijn, red.). Als we niets aan het klimaat doen en mijn kleinkinderen zeggen: "Opa waarom heb jij daar niets aan gedaan? Dat zou ik niet op mijn geweten willen hebben. Kofferbakmarkten zorgen voor honderden kilo's minder CO2 in de atmosfeer."

Afval

Kos: "Ik heb samen met André Schutten (Thuisduinen 2050) serieuze plannen om de Helderse bevolking ervan bewust te maken dat men anders met afval om moet gaan en wat men aan CO2 reductie kan doen,” zegt de drijvende kracht achter de Helderse kofferbakmarkten. Ik wil dat toch even gezegd hebben. Normaal gesproken gaat de handel die wordt verkocht linea recta naar de verbrandingsoven, maar wij hergebruiken alles dus er is geen afval. Wij zijn dus best trots dat we een klein steentje kunnen bijdragen aan een schoner milieu."

Koffie

Volgens beide organisatoren zijn de deelnemers op de oudste kofferbakmarkt afkomstig uit heel Nederland. Ed: "Ja ze komen echt overal vandaan. Sommigen combineren het met hun vakantie hier in Den Helder. En waar we voorheen iedereen gewoon 's ochtends heel vroeg lieten komen, werken we tegenwoordig met een reserveringssysteem. Dat werkt heel prettig, want zo weet iedereen waar -ie aan toe is en is een plek altijd gegarandeerd." Grijnst als hij zegt: "Toch was het vroeger ook lachen geblazen hoor. Zaten we 's ochtends om vier uur al met z'n allen aan de koffie." 

Regels

De twee heren hebben net als ieder ander uiteraard ook te maken met de coronaregels. "We hebben het aantal plekken teruggebracht, de ruimte tussen de aanbieders vergroot en bezoekers moeten gebruik maken van de looppaden. Dat werkt allemaal prima, dus bezoekers kunnen heel relaxt een rondje over de markt doen."

Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te namen aan een van de kofferbakmarkten kunnen contact opnemen met de organisatie via www.flipkosmarkten.nl. Dit is tevens het adres om een reservering te plaatsen. Zie ook de Facebookpagina Flip Kos markten.

Kofferbakmarkt is heuse meet & greet.
Lekker snuffelen en struinen.