Kledingzaak Vet, Spoorstraat. Verkoopsters Tiny Arents-Dekker en Anita Schouten bij deuropening.
Kledingzaak Vet, Spoorstraat. Verkoopsters Tiny Arents-Dekker en Anita Schouten bij deuropening. (Foto: aangeleverd)

Luister zondag naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen

DEN HELDER - In het pand waar eerder J.J.A. Dunselman een manufacturenzaak had, werd in 1966 de kledingzaak van E.W Vet geopend. Dit filiaalbedrijf, met een hoofdkantoor in Alkmaar, was sinds 1936 in de Spoorstraat gevestigd, maar met het nieuwe adres in de Keizerstraat 24, waar nu rijwielhandel Halfords zaken doet, dacht men een betere plek te hebben. Een fantastisch product voor het bedrijf was de spijkerbroek. Aan de ene kant heeft de jeans de look van werkkleding, terwijl de broek het ook goed doet in de vrije tijd. Vet heeft in de loop der jaren dan ook heel wat spijkerbroeken aan de man en vrouw gebracht. Ging Vet met de mode mee, lange tijd hield het bedrijf nog wel vast aan de bediening door personeel. Geen zelfbediening dus zodat de klant bij filiaalhouder Muller en zijn vrouwelijk personeel op vertrouwde manier geholpen werd.

Jan Dijkman en Peter Jonas haalden in de zomer van 1981 het nieuws doordat zij illegaal de woning van mw. J. Quast-Hartland aan de Kanaalweg hadden betrokken. Advocaat Berber Honing, de advocaat van beide krakers, voerde aan dat de kraakactie niet onrechtmatig was geweest. De woning was zeker 10 jaar onbewoond geweest, wat onder meer bleek uit de haveloze staat en de schimmel op het meubilair. Volgens advocaat Honing waren de buren zelfs blij dat beide knapen hier woonden en hun aanbod om per maand ƒ 200,00 huur te betalen vond zij uitermate redelijk. Maar de 74 jarige huiseigenaresse eiste in een kort geding ontruiming van haar gekraakte woning omdat ze er zelf weer wilde gaan wonen. Peter Jonas, momenteel, werkzaam als metaalbewerker en actief kunstenaar haalt in LOS Nostalgia haalt hierover herinneringen op.

Gelijktijdig met de festiviteiten in de Visbuurt had het Esso Filling Station aan de Ruyghweg 200 haar vlaggen in top gehesen, hoewel dit niets met de Visbuurtweek te maken had. Want na 4 maanden van breken en bouwen was het benzinestation officieel heropend en droeg voortaan de naam Esso Self Service Station. Eigenaar Henk Drok liet weten dat het Esso station voortaan gespecialiseerd was in uitlaten, banden en accu’s maar men kon hier ook terecht voor reparaties aan buitenboordmotoren. Verder was de winkel met een uitgebreid assortiment aan artikelen, en het voorterrein was twee keer zo groot geworden en voorzien van 11 pomp opstelplaatsen.

Uitzending: zondag 15 september van 12.05 tot 15.00 uur.