Bakkerij Jos Schilder, Breewaterstraat.
Bakkerij Jos Schilder, Breewaterstraat. (Foto: aangeleverd)

Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen

Jos Schilder nam op 1 oktober 1951 de koek- en banketbakkerij van Willem Uipkes aan de Breewaterstraat over. Dit bedrijf stond links van de vroegere Openbare Leeszaal en Bibliotheek. Via een advertentie in het vakblad De Banketbakkerij kwam hij in Den Helder terecht. Zo toevallig was dat ook weer niet want zijn vader had goede contacten met wethouder P.Th. Luijckx. Deze informeerde de familie Schilder over de geplande ontwikkeling in de Helderse binnenstad die voor de bakkerij gunstige perspectieven bood. Zo voorzag het centrumplan in een bredere Californiƫstraat die men naar de Molenstraat, op zaterdag vanwege de weekmarkt extra drukte verwerkte, wilde doortrekken. Verder kwam het in verval geraakte gebouw van de bibliotheek voor sloop in aanmerking, waardoor de banketbakkerij gunstiger op een hoek kwam te staan. Toch zag Jos Schilder uit naar een andere locatie. In 1962 kwam de bakkerij van Krigee aan de Van Galenstraat, hoek Krugerstraat vrij, welk pand in april van dat jaar door Schilder werd betrokken. Behalve een ruimere bakkerij en winkel was er een automatiek waaruit men ook in het weekend warme snacks en slaatjes kon bekomen. In het eerste uur de historie van deze banketbakkerij middels een interview van Jos Schilder Sr. uit 2007 en het deze week opgenomen gesprek met diens zoon Jos.

Henny Kievit hield van de wielersport, maar door een valpartij moest hij zijn activiteiten als renner stoppen. Toch was deze Helderse rijwielhersteller nagenoeg elke minuut van zijn vrije tijd volop voor zijn sport bezig, waarbij het soigneren en coachen zijn grootste aandacht hadden. Kievit was de enige wielersportliefhebber in de Noordkop die men regelmatig als verzorger bij de grote koersen zag. Hij vatte in 1967 het stoutmoedige plan op, om in de kop van Noord Holland een profronde te organiseren, een koers voor vedetten en wedstrijden voor amateurs, nieuwelingen, aspiranten, dames en ex-profwielrenners. Kievit kreeg belangstelling voor het begeleiden in de wielersport toen hij in militaire dienst zijn diploma sportmassage behaalde.

Autosloper A.J. (Janus) Bruin, bewoner van het woonwagenkamp aan de Rijksweg, kreeg gemeentelijke toestemming op 1 juni 1966 te verhuizen naar een nieuw onderkomen nabij hoeve Brakenhof aan de Rijksweg. Bruin kampte met ruimtegebrek, waardoor zijn autowrakken her en der langs de Rijksweg stonden geparkeerd. Bruin woonde al 27 jaar in een woonwagen en trouwde met een meisje dat er eveneens in was grootgebracht. Zijn nieuwe bedrijfsonderkomen besloeg plm. driekwart bunder en kostte hem 1.200 gulden per jaar pacht aan de gemeente.

Uitzending: zondag 22 augustus van 12.05 tot 15.00 uur.