Wethouder de Vrij opent het Ommetje met het plaatsen van een tegel.
Wethouder de Vrij opent het Ommetje met het plaatsen van een tegel. (Foto: Peter van Aalst)

‘We vinden het belangrijk dat mensen sporten en bewegen’

Vervolg van de voorpagina.

De Vrij: "Wij zijn van mening dat zowel jong als oud de mogelijkheid moet hebben om te kunnen bewegen. Sporten zorgt ervoor dat mensen uit hun isolement gehaald worden, dat ze samen kunnen optrekken en dat ze met elkaar leren omgaan. Dat laatste is met name ook heel belangrijk in de sport. Sporten levert in sociale zin veel goeie dingen op. Nu we zien dat verenigingen nét dat zetje nodig hebben om zichzelf weer goed op de kaart te zetten, willen wij daar als gemeente heel graag een steentje aan bijdragen. Dit komt ook voort uit de goeie contacten die we met de verenigingen hebben.”

Aanbod

Op het totale aanbod op van sportclubs in Julianadorp en Den Helder valt volgens De Vrij weinig af te dingen. “Op een aantal zeer specifieke sporten na zijn we in alle takken van sport goed vertegenwoordigd en zijn daar verenigingen voor.” Beleidsadviseur van onder meer sport Sylvia van der Horst vult aan: “In het enthousiasmeren van mensen om te gaan sporten speelt Team Sportservice ook een navenante rol. “Deze organisatie voert de sportstimulering op het gebied van breedtesport voor ons uit. Ze enthousiasmeert en ondersteunt verenigingen waar mogelijk. Ook monitort ze continu of mensen weer aan het sporten gaan en zet daartoe diverse acties op stapel. Deze zomer organiseert Team Sportservice bijvoorbeeld de actie Zomerboost waar sportverenigingen zich voor konden aanmelden.”

Team Sportservice

De Vrij: “Wij onderhouden een zeer goeie relatie met Team Sportservice. Ze zijn ondersteunend aan de verenigingen. Daarnaast zijn ze drukdoende de buurtsportcoaches handen en voeten te geven, om mensen die niet sporten te bewegen het wel te gaan doen. Een goed voorbeeld daarvan vind ik bijvoorbeeld ‘De Diabetes Challenge’ in Julianadorp. Dat organiseert Team Sportservice in samenspraak met de huisartsenpraktijk aldaar. We hebben gezien dat daar een heel grote groep op enthousiaste wijze aan heeft deelgenomen. Dat zijn zaken die buurtsportcoaches voor ons wat breder in de stad uitrollen.”

De gemeente Den Helder zorgt er - naast een helpende hand - ook voor dat alle faciliteiten van de amateursportverenigingen op orde zijn. “Zo worden de sportaccommodaties goed bijgehouden en hopen we eind augustus na een grondige renovatie de atletiekbaan weer te kunnen openen”, zegt De Vrij die vorige maand nog ‘Het Ommetje’ in de Schooten opende: om mensen te stimuleren om ook in de eigen omgeving te gaan wandelen.

Lokaal sportakkoord

Sylvia van der Horst: “Dit laatste initiatief is vanuit het lokale sportakkoord georganiseerd in samenspraak met Team Sportservice. Onder de paraplu van het lokale sportakkoord organiseren verenigingen en maatschappelijke instellingen diverse activiteiten om sport en bewegen te promoten. Verenigingen kunnen daarvoor een aanmelding doen.” De Vrij: “Een van de eerste acties die we hebben doorgevoerd was ‘de rookvrije generatie’, zo’n anderhalf haar geleden. Een groot aantal verenigingen heeft zich toen bij aangemeld om sportparken rookvrij te krijgen.” "Een andere actie die vanuit dit lokale sportakkoord werd geïnitieerd is bijvoorbeeld de pauzesport”, vult Sylvia van der Horst aan. “Dit is een samenwerking tussen onderwijs en studenten van het ROC Sport en Bewegen.”

De Vrij tenslotte: “Je ziet dat scholen steeds meer aanhaken bij bewegen en dat is uiteraard een goede zaak. Je hoopt op deze manier iedereen gezond krijgen, want we weten allemaal dat dit buitengewoon belangrijk is.”

Introductie-acties

Onderstaande sportverenigingen initiëren speciale acties om nieuwe leden te werven: Toon Jacobs: www.rtvtoonjacobs.nl, CSAV Turnlust: www.turnlust.com, Zeemacht wedstrijdzwemmen: www.zeemacht.nl, North West Weithlifting: www.northwestweightlifting.com, BV Den Helder: www.denhelderbasketball.nl, Muziekvereniging Kunstzin: www.kunstzin-julianadorp.nl, JVC: www.jvc-julianadorp.nl, OKK: www.okkdenhelder.nl, SV Noordkop atletiek: www.noordkopatletiek.nl, Entre Nous: www.jbv-entrenous.com, HTC: www.htcdenhelder.nl, De Aquanauten: www.aquanauten.nl, TV Julianadorp: www.tvjulianadorp.nl, TTV Noordkop: www.ttvnoordkop.nl, DSO: www.dsohandbal.nl

Check de websites!

De Vrij (m) neemt deel aan het Ommetje.