Elke gemeente en (welzijns)organisatie kan de game gebruiken.
Elke gemeente en (welzijns)organisatie kan de game gebruiken. (Foto: aangeleverd)

'Krachtig, deze manier om met jongeren te werken'

Vervolg van de voorpagina

Nikkie: "Ze beseffen dat ze zelf een verantwoordelijkheid hebben in of ze een situatie laten escaleren of niet.”

Avatar

Jowi, (25) is één van de ontwikkelaars. Van hem is een avatar gemaakt voor de game. ,,Tijdens het maken van de game ben ik voor het eerst in mijn leven vijf dagen achter elkaar op tijd geweest.” Hij weet als geen ander hoeveel leed steekgeweld veroorzaakt en laat een flinke steekwond zien op zijn arm. Ook mentaal laat messengeweld zijn sporen na. ,,Ik was totaal niet gelukkig. Ik wilde verandering.” Aan Jongerenwerk Den Helder heeft hij veel steun. ,,Er is mij een leerwerktraject aangeboden. Via de game wil ik jongeren helpen door gastlessen te gaan geven op scholen. Ik besef nu dat het echte wapen je hoofd is. We kunnen communiceren. Het hoeft niet uit de hand te lopen.” 

Jurriaan van Rijswijk is de oprichter van Games for Health: ,,Het voordeel van het maken van karakters (avatars) die ergens op lijken is dat mensen zich ermee kunnen identificeren. De game is ook echt door en voor jongeren gemaakt, zodat het aansluit op de behoeften en de leefwereld van de jongeren. Twee mensen spelen de game, en in de VR praten ze met elkaar. Je kunt het op afstand spelen en op andere plekken. Ze vonden het echt te gek om hun eigen game te maken.”

200.000 euro

Voor de doorontwikkeling van de VR-game is nog 200.000 euro nodig, zegt Rob Hartings, bestuurder van MEE & de Wering. Op 9 september presenteerde hij samen met zijn samenwerkingspartners het prototype van de game bij Hogeschool Inholland in Haarlem. Beleidsmakers en jongerenwerkers uit Noord- en Zuid-Holland, regionale en landelijke pers waren aanwezig om de game te proberen. 

Gemeente Den Helder

Ook gemeente Den Helder was vertegenwoordigd. Steven de Groot is werkzaam op de communicatie-afdeling van gemeente Den Helder. We spreken hem na de presentatie. “Krachtig, deze manier om met jongeren te werken, vindt hij. ,,Vooral omdat ze zelf ook meedoen aan de ontwikkeling ervan. Na de game kun je heel gemakkelijk het gesprek over messen met jongeren aangaan.” 

Aanmelden

MEE & de Wering wil de VR-game uitrollen over heel Nederland. Geïnteresseerden zoals bijvoorbeeld gemeenten en welzijnsorganisaties die te maken hebben met steekgeweld onder jongeren kunnen zich wenden tot MEE & de Wering.

Verschil

Stuur een mail naar Rob Hartings: r.hartings@meewering.nl Samen maken we het verschil. Zie ook www.meewering.nl/actueel/nieuws/mee-de-wering-presenteert-virtual-reality-game-tegen-steekgeweld-onder-jongeren/

Presentatie voor jongeren over steekgeweld.
 Van één van de ontwikkelaars is een avatar gemaakt voor de game.