Kiosk Van Baar, Buitenhaven.
Kiosk Van Baar, Buitenhaven. ((Foto: aangeleverd))

Luister zondag naar LOS Nostalgia

Algemeen

DEN HELDER- Den Helder telde in het verleden verschillende kiosken waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt. Eén ervan, nabij het Loodswezen aan de Buitenhaven, stond op naam van Antonius (Toon) Johannes van Baar. Hij deed er sinds 1951 tot halverwege de jaren zeventig uitstekende zaken. Behalve chocolade, suikerwerken, consumptie-ijs en alcoholvrije dranken, kon men er ook terecht voor sigaretten. Het zaakadres werd op 5 april 1974 gewijzigd in Het Nieuwe Diep 19. Gesproken is met Jaap Woort die er vaak hielp.

Minima konden met een plan van D’66 in een klap structureel meer financiële armslag krijgen en tegelijkertijd milieubewust worden gemaakt. Als de gemeente iets zag in het spaarlampenplan. Frans Klut vond dat op de begroting 8 tot 9 ton moest worden gezocht voor de uitvoering. Het plan waar 2500 huishoudens bij betrokken moesten worden zou 18 november 1996 in de commissie welzijn worden gepresenteerd. Klut’s wens dat de gemeente 2500 huishoudens een set spaarlampen en een waterbesparing set gaf betekende ongeveer 329 gulden per huishouden maar met een set spaarlampen bespaarde men 75 procent op de lichtrekening. Frans Klut doet verslag over de spaarlampen, die reeds enige tijd al weer zijn vervangen door ledlampen.

25 jaar geleden overleed de beroepsstroper Bertus Kikkert. Hij was van oorsprong Texelaar maar verruilde het eiland in 1934 voor Den Helder. Zijn leven als stroper begon al op jonge leeftijd en hij hield dit zo’n zestig jaar vol. Zijn grootste hobby was tevens vele jaren zijn broodwinning. Ook als strandjutter was hij regelmatig actief. Bertus Kikkert beschreef zijn ervaringen in het boek ‘Stropen voor het leven; dat in 1988 werd uitgegeven. In het eerste uur een aantal fragmenten uit een interview dat met Bertus op cassetteband werd vereeuwigd.

Bij Fort Kijkduin gingen de toegangsprijzen in 1996 omlaag, noodzakelijk om de drempel voor scholen te verlagen. Voorzitter P. van Eenennaam verwachtte dat het aantal bezoekende scholieren hierdoor zou stijgen nu er een door leerkracht Monique Schenk ontworpen leskist over het fort er was. De 21 jarige Monique Schenk ontwierp de leskist als afstudeerproject in haar laatste jaar van de pedagogische academie. Van Fort Kijkduin kon ze veel materiaal krijgen. Vooral uit stellingkranten en tijdens rondleidingen in het Fort leerden ze veel over de Franse bezetting van Nederland.

In het derde muzikale uur een overzicht van een Engelse hitparade uit november 1961, gebaseerd op een overzicht zoals het weekblad New Musical Express deze afdrukte.

Met o.a .Elvis Presley (His latest flame), Jimmy Dean (Bod bad John), Helen Shapiro (Walking back to happiness), Clff Richard (When the girl in your arms), Ray Charles (Hit the road Jack) en anderen…

Uitzending: zondag 21 november van 12.05 tot 15.00 uur.