Paul Schaap druk aan het fotograferen in de Helderse haven.
Paul Schaap druk aan het fotograferen in de Helderse haven. (Foto: Tiny Schaap)

Helderse havensite schot in de roos

Algemeen

DEN HELDER - Het is deze maand precies een jaar geleden dat de maritieme nieuwssite www.denheldermaritiem.eu online is gegaan. Volgens oprichter Paul Schaap een schot in de roos. Steeds meer geïnteresseerden uit zowel binnen- als buitenland weten de site te vinden. Afgelopen maand zelfs uit bijna dertig verschillende landen.

Vrijwel dagelijks zwerft maritiem journalist en fotograaf Paul Schaap met zijn camera door de Helderse havens en fotografeert alles wat los en vast zit. Dit levert een scala aan prachtig beeldmateriaal op van allerlei zaken die in het havengebied de revue passeren. “Hierdoor lukt het mij steeds”, vertelt de maritieme nieuwsjager, “om dagelijks een mooie foto op mijn site te plaatsen. Met daarbij kort en bondig een stukje relevante informatie. Over deze manier van werken heb ik al veel complimenten mogen ontvangen. Ondertussen staan er al meer dan 400 berichten met foto op de site, gemiddeld zo’n 30 per maand. Gezien mijn kennis en ervaring, de afgelopen 40 jaar opgedaan in de maritieme journalistiek, is het voor mij tot nu toe geen probleem om informatie bij de berichten boven water te krijgen.”

Het aantal berichten dat per maand bekeken wordt, is sinds de lancering van de site snel toegenomen en loopt thans al richting 4.000 weergaven per maand, met bezoekers uit 27 verschillende landen. Voor de belangstelling vanuit België, Verenigde Staten en China is fors gestegen. “Dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht. Soms worden berichten en foto’s overgenomen door grote internationale nieuwssites, waardoor het Helderse nieuws wereldwijd bij circa 50.000 mensen terechtkomt. Dat is nog eens Den Helder promotie. Staat zo’n bericht op een dergelijke site dan zie ik ook het aantal bezoekers op www.maritiemdenhelder.eu weer toenemen.”

Registers en artikelen

Naast nieuws over de offshoresector, marine, visserij, binnenvaart en museumhaven zijn op de site ook berichten over activiteiten die Helderse bedrijven elders in de wereld uitvoeren te vinden. Daarnaast biedt de site een uitgebreid bedrijven- en een schepenregister dat eveneens frequent worden geraadpleegd. Verder staan er artikelen op over de rijke maritieme historie van Den Helder, als ook actuele artikelen over recente ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie en windenergiesector offshore. “Kortom voor een ieder die wel of niet beroepsmatig is betrokken bij maritiem Den Helder”, vervolgt Paul Schaap, “bevat de site wel iets interessants.”

In het verlengde hiervan levert de maritiem journalist iedere week een mooie foto met een stukje tekst aan onze krant. Dat is inmiddels al zo’n 50 keer op rij gelukt. “Gezien de reacties die ik hierop krijg, merk ik dat ik er veel mensen een plezier mee doe. Daarnaast ben ik nog bezig om een boek te schrijven over Zur Mühlen. Een Nederlandse rederij die eind negentiende, begin twintigste eeuw vanuit Den Helder honderden sleep- en bergingsoperaties heeft verricht. Als mensen hierover nog informatie in hun bezit hebben, dan houd ik mij hiervoor van harte aanbevolen. Op mijn site staat overigens al een eerste artikel over deze rederij. Hierin wordt een in 1913 gemaakte sleepreis met een groot droogdok van Den Helder naar Soerabaja in Indonesië beschreven.”

De havensite is een schot in de roos.