Op dit moment is de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd.
Op dit moment is de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd. (Foto: Adobe Stock)

Veel ongeregistreerde voertuigen

Veel ongeregistreerde voertuigen

Er zijn veel (land)bouwvoertuigen die nog niet voldoen aan de nieuwe registratieplicht. Het RDW vreest dat er per 1 januari 2022 duizenden voertuigen formeel niet meer de weg op mogen. 

Sinds 1 januari zijn er nieuwe regels voor het rijden op de weg met zogenaamde voertuigen in de MMBS-categorie - motorrijtuigen met een beperkte snelheid die een maximale constructiesnelheid hebben van 6 kilometer of meer én die op de openbare weg rijden. Het gaat dan onder meer om bijvoorbeeld shovels, combines, knikdumpers, bosbouwtrekkers en andere soorten bouwvoertuigen. Om deze ook na 1 januari 2022 te kunnen gebruiken is er een registratieplicht ingevoerd. 

Boete riskeren

Op dit moment is volgens de RDW slechts de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd. Hoewel er volgens de organisatie een stijgende lijn zichtbaar is, gaat dit nog te langzaam om te denken dat iedereen vóór 1 januari de registratie afgerond heeft. In de resterende weken van het jaar moeten nog zeker 250.000 voertuigen geregistreerd worden. Conversiemanager Rob van Dokkumburg: "Wij vrezen dat er een flinke financiële strop dreigt voor bedrijven die hun voertuigen niet voor 1 januari registreren. Omdat deze voertuigen dan niet meer de openbare weg op mogen, kunnen ze hun werk niet meer doen. Want als bijvoorbeeld een graaf- of veegmachine de weg niet op mag, wordt het wel erg lastig om hun taak te verrichten. Komt zo'n voertuig toch op de openbare weg, dan riskeert de eigenaar ervan een boete. Bovendien is het voertuig minder interessant voor kopers.” Het registreren van zo'n voertuig kan gemakkelijk online en kost slechts 18 euro per registratie. Wie dit ná 1 januari laat doen moet dit bij een RDW-keuringsstation uit laten voeren à minimaal 140 euro. Kortom: nu registreren bespaart een hoop onnodige kosten.