Met het programma Sterker en Doorstromen stap voor stap naar een herstel.
Met het programma Sterker en Doorstromen stap voor stap naar een herstel. (Foto: aangeleverd)

Sterker door beweeglessen na chemo of operatie

Sterker door beweeglessen na chemo of operatie

DEN HELDER – Iedereen die chemotherapie of bestraling achter de rug heeft weet het. Mensen met een ernstige ziekte idem dito. En wie in een burn-out zit, voelt ook dat het lijf niet meer wil wat het voorheen kon. Je bent minder sterk en meedoen op je sportclub zit er niet of nauwelijks in. Daarvoor heeft bewegingsagoog Marijke de Wijs van Team Sportservice een oplossing. Dat wil zeggen, ze begeleidt mensen naar een sterker lichaam en bereidt ze voor op een terugkeer naar de eigen of nieuwe club. Elke maandag kunnen belangstellenden mee. 

“We starten op de parkeerplaats bij De Helderse Vallei. We gaan naar buiten voor conditie- en krachtoefeningen en wandelen gaandeweg naar het Inloophuis even verderop aan de Marsdiepstraat. Daar staat een kop koffie of thee te wachten voor de geleverde inspanning”, legt Marijke de Wijs in een notendop uit.

De groep waarmee de bewegingsagoog op pad gaat, zijn klein. “Maximaal acht personen zodat ik iedereen genoeg aandacht kan geven en op de juiste manier kan begeleiden”, licht ze toe. Sterker en Doorstromen is een doorlopende activiteit op maandagmiddag. Dat komt omdat het vooral bedoeld is als een tussenfase. Een opstap naar een vereniging of club om verder te sporten. “Ik help de mensen iets sterker te worden zodat ze hun eigen sport weer op kunnen pakken. De lessen zijn al begonnen, iedereen kan instromen wanneer-ie wil.” Sporten en intensief bewegen helpt tegen vermoeidheid, conditie- en spierverlies. “Je wordt fitter. Niet alleen van lijf, ook van geest. En mensen die een operatie ingaan of moeten herstellen achteraf kunnen ook baat hebben bij deze bewegingslessen. Regelmatig bewegen helpt bij ziektes als diabetes, hart- en vaataandoeningen, bepaalde kankersoorten en depressie.” 

Losse les of achtrittenkaart

De beweeglessen zijn maandag van 14.15 tot 15.00 uur. De kosten bedragen 1,50 euro per les (inclusief koffie of thee). Deelnemers kunnen ook kiezen voor een achtrittenkaart á 12 euro.

Meer weten? Neem contact op met Marijke de Wijs van Team Sportservice via mdewijs@teamsportservice.nl.