Kinderen leven vaak in slechte en uitzichtloze omstandigheden.
Kinderen leven vaak in slechte en uitzichtloze omstandigheden. (Foto: www.kerkinactie.nl)

Situatie in de Griekse kampen urgenter dan ooit

Situatie in de Griekse kampen urgenter dan ooit

JULIANADORP - In heel Nederland wordt in de week van 22 tot 27 november een deur-aan-deur collecte worden gehouden, georganiseerd door Kerk in Actie, om het lot van vluchtelingenkinderen in de Griekse vluchtelingenkampen te verbeteren. Kinderen leven daar vaak in slechte en uitzichtloze omstandigheden. Een groepje van veertien collectanten belt in voornoemde week aan bij de meeste huizen in Julianadorp.

 De situatie in de Griekse kampen is urgenter dan ooit. Meer dan 50.000 kinderen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden op Griekse eiland of op het vasteland. Door de trage procedures zitten sommigen daar wel drie jaar.

Een van hen is Ilana uit Afghanistan. Ze zegt: “Vier jaar geleden voelden mijn ouders zich gedwongen om te vluchten. Na een reis vol gevaren kwamen we met een hart vol hoop op Lesbos aan. De werkelijkheid in het vluchtelingenkamp was anders. De enorme hitte of bittere kou zijn verschrikkelijk. Soms is er geen eten, geen water en geen plek om te slapen. Alle onzekerheden maken me gek. Ons asielverzoek is al drie keer afgewezen.”

Stukje welvaart delen

Kerk in Actie, die de huis-aan-huiscollecte organiseert, helpt vluchtelingenkinderen in Griekenland met voedsel, kleding, zorg en onderwijs en probeert ze op een betere plek te krijgen. Op meer dan zeshonderd plekken gaan collectanten van 22 tot 27 november langs de deuren. "Kerk in Actie geeft op deze manier handen en voeten aan het delen van een stukje welvaart met onze naasten”, vertelt een collectecoördinator. "Het is schrijnend om te zien hoe wij in Europa omgaan met vluchtelingen, kwetsbare mensen die op zoek zijn naar een klein beetje veiligheid. Misschien is het slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar voor mensen die zo'n druppel krijgen is het heel belangrijk."

Geef gul aan de collectant! Namens alle vluchtelingenkinderen in Griekenland: dank voor de betrokkenheid. Kijk ook op kerkinactie.nl/griekenland.