'Ministerie neemt groot risico'

Beste redactie,

Ik wil graag reageren op het artikel in jullie Castricums Nieuwsblad van deze week. Het gaat om het Ministerie dat een groot risico zou nemen met de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg.

Gevaarlijke overweg is groot risico - voor wie?

“Ministerie neemt groot risico met gevaarlijke overweg Castricum” kopte deze krant in de editie van week 13 2021. Het artikel reageert daarmee in lijn met de reactie van het gemeentebestuur op het ontwerp tracébesluit voor het Programma Hoogfrequent Spoor.

De vraag is wie hier nu een groot risico neemt of heeft genomen. De reacties wijzen naar het ministerie, dat onverantwoord bezig zou zijn door verlaging van de prioriteit voor een oplossing voor de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg.

Het lijkt mij dat het ministerie hiermee goed reageert op de signalen die vanuit de gemeente Castricum zelf worden gegeven:

het pleidooi voor een westelijke randweg die een ongelijkvloerse kruising onnodig maakt;

het pleidooi voor het laten omrijden over de N203 om naar Heemskerk en Beverwijk te komen;

de 2400 handtekeningen van bewoners aan de oostzijde die geen ontsluitingsweg willen.

Niet het ministerie maar het Gemeentebestuur neemt een groot risico. Door burgerinitiatieven te omarmen en serieus te onderzoeken heeft het gemeentebestuur duidelijke signalen afgegeven dat eenvoudige oplossingen zonder ondertunneling mogelijk zijn.

Het lijkt erop dat het zichzelf “in het pak heeft genaaid” en het schrikt nu het ministerie de consequentie daarvan zo duidelijk op papier zet.

Fijn, zulke burgerinitiatieven. Als na afronding van het eigen onderzoek blijkt dat Castricum toch behoefte heeft aan een ongelijkvloerse spoorwegkruising, dan is nu duidelijk dat zij zelf voor alle kosten zal moeten opdraaien.


Fons Lute,
Bakkum


We zien reacties van lezers graag tegemoet. Bereik ons via redactie.cnb@rodi.nl