Zwart wordt veel gebruikt als rouwriitueel.
Zwart wordt veel gebruikt als rouwriitueel. (Foto: Aangeleverd)

Rouwrituelen door de jaren heen

Rondom het verlies van naasten kennen vele, zo niet alle culturen rituelen en tradities. Deels zijn die ingebed in religieuze gebruiken, maar ook in toenemend ontkerkelijkte samenlevingen zoals Nederland en Belgiƫ zijn zulke rituelen herkenbaar.

Het is gebruikelijk anderen op de hoogte te brengen van een overlijden met een rouwkaart of een advertentie in de krant. Rondom de uitvaart wordt gewoonlijk een bijeenkomst door de naasten aangeboden aan anderen, die de overledene gekend hebben.

Jodendom

In het jodendom wordt na de begrafenis de sjivve gehouden, een zevendaagse periode van rouw, waarbij de familie veel bezoek krijgt.

In de Nederlandse tradities rondom klederdracht is aan de kleding van met name een weduwe te zien of zij in de rouw is.

Tegenwoordig

Tegenwoordig gebeurt het nog zelden dat mensen door het dragen van zwarte kleding of een rouwband blijk geven van hun verlies.

De Romeinen lieten tijdens de rouw hun baard staan. In India is dit nog steeds het geval. Dit wordt samen met het hoofdhaar na 13 dagen bij de laatste riten voor de overledene afgeschoren.

Moslims

De officiƫle rouw bij moslims duurt 3 dagen, alhoewel sommigen vanuit culturele overwegingen 40 dagen aanhouden, en gaat niet gepaard met excessief gedrag. Na deze 3 dagen wordt iemand geacht zijn of haar leven weer te herpakken.

Bron: wikipedia.nl