De blijheid straalt ervan af.
De blijheid straalt ervan af. (Foto: AART TÓTH)

De koeien van Ormsby Field dansen weer

CASTRICUM - We hoeven eigenlijk niet meer uit te leggen dat de koeien van Gerard Veldt tot het ras Ormsby behoren, waarbij de toevoeging in het Engels ‘Field’ afgeleid is van de achternaam van Gerard ‘Veldt’.

Ormsby, de echte klasse melkkoe!

Ormsby is een oud Nederlands ras, die in de vorige eeuw naar America verscheept werd om daar als klasse melkkoe dienst te doen. Tevens werd het ras geperfectioneerd via fokken en kwam het weer terug in Nederland. Daarvan heeft Ormsby Field er nu 63 in de weide rondlopen.

Koeien terug de wei in

Fokken gebeurt bij Ormsby Field zelf via inseminatie van uitverkoren stieren, waardoor het ras behouden blijft. Hij beschouwt de koeien bijna als zijn kinderen, zoals hij over ze praat en hoe hij ze vertroeteld. Ook Gerard kan wel dansen van plezier als hij zijn 63 koeien dansend de wei in ziet gaan. “Daar horen ze in deze tijd van het jaar tot aan het najaar. Buiten het produceren van kwaliteitsmelk is het leven wat ze leven zeer belangrijk”, volgens Gerard. Zaterdag 10 april rond 10.00 uur was het zover, de staldeuren konden weer open en in optocht konden de koeien naar die heerlijke weide. De koeien konden hun geluk niet op en dat was te zien en te horen aan hun dansen en loeien.

Het melken

Het melken gebeurt al vele jaren via een melkrobot, die precies weet wie er aan de beurt is voor melken en extra krachtvoer. De koeien staan zelfs te dringen om gemolken te worden en uiteraard krachtvoer te kunnen snoepen. Dubbel aansluiten is niet mogelijk bij de robot, perfect geregeld, net als de overige verzorging bij Ormsby Field.