De protestvlaggen in de Bakkummerstraat hangen te wapperen bij het mooie weer.
De protestvlaggen in de Bakkummerstraat hangen te wapperen bij het mooie weer. (Foto: aangeleverd)

Bewoners hangen protestvlaggen uit: 'Wij willen informeren'

BAKKUM - “Ik vraag jullie niet om te stoppen met boos zijn”, schrijft een buurtbewoner uit Bakkum. “Ik begrijp heel goed jullie standpunt. Ik zou jullie alleen wel willen vragen de vlaggen weg te halen.” Dit verzoek staat in een brief, die onlangs bij enkele bewoners uit Bakkum anoniem werd bezorgd. De vlaggen die op meerdere plekken in het dorp hangen stuit hem of haar tegen de borst. Het zou bewoners in de buurt tegen elkaar opzetten, is de mening van de brievenschrijver. De betreffende bewoners van de vlaggen zijn alleen niet van plan ze te strijken.

door onze redactie

Bewoner Fleure doet open als onze redactie uit nieuwsgierigheid aanbelt bij haar huis aan de Bakkummerstraat met vragen over de betekenis van de vlaggen. Alsof we nietsvermoedend een afspraak hebben gemaakt voor een interview, want we zitten binnen tien minuten met een opengeklapte laptop achter een kop koffie. In de zonnige woonkeuken van Fleure en haar man Jos wordt ons een anonieme brief voorgelegd. De inhoud van de brief riekt naar een samenzwering. Een samenzwering van bewoners die willen dat het stel hun vlag verwijderd. “Dat jullie aanbellen is geen toeval”, zegt Fleure. “Misschien kunnen jullie ons wel helpen om in contact te komen met de afzender? De buurtbewoner van de brief wil dat de protestvlaggen uit het straatbeeld van Bakkum verdwijnen, maar dat willen wij niet. We willen namelijk mensen blijven informeren.”

Fleure zegt niet geschrokken te zijn van de brief. Ze weet dat de meningen over de protestvlaggen verdeeld zijn. “Er zijn passanten die - als ze de vlag zien - hun duim naar ons opsteken en er zijn buurtbewoners die bewust de andere kant op kijken als ze langs onze gevel lopen.”

Dat de meningen in Nederland over de coronamaatregelen verdeeld zijn is geen nieuws, maar Fleure en Jos vinden het wel raar dat de schrijver van de brief niet gewoon heeft aangebeld. In deze straat kent toch iedereen elkaar? Jos: “Hij of zij had net als Rodi Media een kop koffie gekregen. Dan hadden we kunnen uitleggen dat we helemaal niet boos zijn, maar ons storen aan de te eenzijdige en manipulatieve berichtgevingen in de media. Nu ook weer met Corona: slechts een handjevol experts wordt aan het woord gelaten, terwijl er een ook lange lijst aan wetenschappers en artsen is, die een heel andere kijk hebben op de wereldwijde crisis, maar niet aan tafel schuiven bij Eva Jinek of Jeroen Pauw.

Schade door maatregelen

“We vinden dat de informatievoorziening in de dagbladen en op de televisie niet in balans is en zien om ons heen dat er enorme schade wordt aangericht door de maatregelen. Niet alleen in bepaalde branches zoals de cultuursector en de horeca, ook bij individuen: mensen worden depressief, er is veel meer huiselijk geweld, overige medisch noodzakelijke zorg wordt uitgesteld, honger en armoede bij de bevolking in de derde wereldlanden neemt exponentieel toe, ..."

Samenleving polariseert

Fleure en Jos zien ook dat de samenleving polariseert. Mensen zijn of voor of tegen de maatregelen. “We vinden het teleurstellend dat de mensen die pro maatregelen zijn vaak denken dat wij onze mening baseren op informatie van dubieuze websites en platformen, maar waar baseren ze dat op als ze niet doorvragen waarom we tot een andere visie zijn gekomen?” Het stel vraagt zich ook af waarom dit niet gebeurt en blijft proberen om in gesprek te komen, door gebruik te maken van de verschillende vlaggen met teksten.

In het straatbeeld van Castricum zie je op steeds meer plekken de omgekeerde vlag met de kleuren blauw, wit, rood verschijnen en dit roept bij ons vragen op. Waar staat de vlag nu voor? Fleure: “De omgekeerde vlag vraagt om tot een oplossing te komen. Het is een noodvlag. Soms hangen we ook wel eens een vlag op met teksten zoals: vrijheid, stop de spoedwet of (zie foto linksonder) Cafe Weltschmerz. Wie nu door de straat rijdt treft een nieuwe vlag aan. Het is een omgekeerde Nederlandse vlag met de tekst BPOC2020. Lang niet iedereen kent deze onderzoekscommissie, we hopen dat het mensen nieuwsgierig maakt zodat ze thuis gaan Googlen naar de betekenis.”

Er wordt in de anonieme brief een oproep gedaan om ‘Te kijken naar wat buurtbewoners verbindt in plaats van uit elkaar drijft. De bewoner refereert aan het buurtfeest Bakkum Bruist dat elk jaar een succes is en waar iedereen elkaar spreekt. “De schrijver heeft daar een begrijpelijk punt en ook wij willen niets liever dan terug naar normaal, zoals tijdens Bakkum Bruist”, legt Jos uit. “Maar het punt is, wij kunnen niet wegkijken in deze crisis, elke avond gaan zitten Netflixen en lijdzaam toezien hoe ‘het menselijke’ uit onze samenleving verdwijnt en onze economie kapot gaat.”

Lees verder op pagina 3

Vlag met verwijzing naar nieuwsbronnen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding