Treurig aanblik en geen reuring.
Treurig aanblik en geen reuring. (Foto en tekst: Aart Toth)

Supermarktdiscussie naar dieptepunt

CASTRICUM – De gemeenteraad discussieerde er recent over, wel of niet uitbreiding van het aantal supermarkten in de gemeente Castricum. Twee projectontwikkelaars hebben plannen ingeleverd bij de gemeente voor de ontwikkeling van supermarkten. Eén supermarkt kan er volgens de projectontwikkelaar geplaatst worden op het Kooiplein. De andere ontwikkelaar wil een supermarkt plaatsen op de Stetweg in Bakkum. De eventuele plaatsing van deze supermarkten eist bestemmingsplanwijzigingen.

Het beleid van de gemeente is gericht op het versterken van de dorpskern Castricum en Geesterduin. De gemeente heeft daarom een onderzoek laten uitvoeren naar de invloed van beide supermarkten op het totale winkelaanbod in de dorpskern. De projectontwikkelaars lieten eveneens elk een DPO-onderzoek uitvoeren die bijna hetzelfde beeld gaven, alleen de conclusies verschillen.

Het komt erop neer dat een extra supermarkt in één of beide gebieden een luxe voor de consument is, maar door de kleine afstanden tot de bestaande supermarkten van kleine waarde. De onderzoeker gaf ook aan dat door de mix van lage prijs gerichte supermarkten plus full service supermarkten het aanbod in Castricum evenwichtiger is dan elders gebruikelijk.

Lees meer over het onderwerp op www.rodi.nl/castricum