Het hele bestuur op Bart van Hofwegen na, met v.l.n.r. Kim Meijer, Willem Laan, Wim van Eunen, Bert van Diermen, Bert Meijer en Cees Hollenberg.
Het hele bestuur op Bart van Hofwegen na, met v.l.n.r. Kim Meijer, Willem Laan, Wim van Eunen, Bert van Diermen, Bert Meijer en Cees Hollenberg. (Foto: Aart Toth)

CKenG en GDB in 2022 ‘Lijst 1’

CASTRIUM – Dat is al een lekkere binnenkomer als je als nieuwe samengevoegde partij je laat registreren en je hoort dat je als ‘Lijst 1’ in de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 mag meedoen in de gemeente Castricum. Die ‘Lijst 1’ is gebaseerd op het totaal aantal uitgebrachte stemmen in 2018 van CKenG en GDB. Als dit in 2022 zou worden gehaald, dan is deze Lijst 1 de grootste partij in de gemeente Castricum. Vraagteken is nog de naam van die nieuwe combinatie.

Door Aart Toth

Waarom het nu na al die jaren zonder elkaar nu wel lukt, zit hem waarschijnlijk in voorbeelden uit de praktijk. Er wordt veel te lang en te veel gepraat voor er eindelijk besluiten worden genomen. Voorbeeld daarbij zijn de verschillende woningbouwprojecten de afgelopen jaren. Na een voorstel van een ontwikkelaar komt het via allerlei vooroverleg dan eindelijk in de raad terecht. We zijn dan soms al een jaar verder na het voorstel, wat in de raad bij herhaling terugkomt met telkenmale weer aanpassingen en eisen. "Die aanpassingen zijn veelal de oorzaak dat een project niet doorgaat vanwege hogere kosten waardoor er zeker geen sociale woningbouw mogelijk is. Dat moet allemaal veel sneller waardoor partijen eerder weten waar ze aan toe zijn. Besluitenloosheid is daarbij een bewijs van desinteresse of angst erop aangesproken te worden”, volgens Bert Meijer voorzitter van CKenG en vult daarbij aan, "Dat besluiten en voorstellen dichter bij bewoners van de gemeente moeten liggen. Die weten wat er leeft in de gemeente. Neem maar eens het toverwoord ‘participatie', wat vaak gebezigd wordt zonder dat er iets mee gedaan wordt. Zo is het bij de toekomstplannen rond de Maranathakerk het mogelijk als inwoner je stem te laten horen over de bestemming na 2024. Klinkt allemaal heel mooi. Dat kan via de gemeentesite, allemaal prachtig, waar je oneindig vaak jouw mening kunt plaatsen die vervolgens wordt meegeteld. Hoezo participatie”? Wat gaat de nieuwe politieke beweging anders doen? "Allereerst zorgen voor meer besluiten waar het merendeel van de kiezers achter kan staan. Ook ondernemers vallen onder die kiezers. Daarbij moeten we natuurlijk wel onderkennen dat er tegenpolen zijn, maar zolang dat de minderheid is, zijn we goed bezig. Daarin hebben wij elkaar gevonden. Voor ons wordt het als nieuwe partij belangrijk te luisteren naar kiezers. Omdat wij als lokale partij dicht bij de inwoners staan en geen binding hebben met landelijke partijen, kunnen we bij genoeg zetels zorgen voor een meerderheidsbesluit”, volgens Cees Hollenberg, voorzitter GDB. "Wat betreft de Buch kunnen we veel vraagtekens en Euro-tekens zetten, maar als we hadden geweten wat nu de praktijk is, hadden we het niet gedaan”, is de uitspraak van Bert en Cees. Zij sluiten af met de mededeling dat zij (Lijst 1) tot de verkiezingen nog vaak van zich laten horen. Reageren?

redactie.cnb@rodi.nl